Vladimir Lenin

Vladimir Lenin (født 1870, død 1924) var statsleder i Sovjetunionen fra 1917 til 1924. Han hed rent faktisk "Vladimir Iljitj Uljanov" (Kyrillisk: Владимир Идйитй Улйанов), men han skiftede senere navn til Vladimir Lenin, da han havde en talefejl og derfor ikke kunne udtale bogstavet "j"(й). Han startede desuden sin egen politiske ideologi, som han meget opfindsomt kaldte "Leninisme" - en dårlig efterligning af kommunisme.

Lenin ses her imens han og hans band, Рок - коммунистический тапиры (De kommunistiske rock-tapirer), modtager stående bifald til en koncert i Novgorod.
Bouncywikilogo.gif
Humor-encyklopædien Wikipedia har en parodi-artikel om Vladimir Lenin.

Lenin er meget kendt i Danmark, fordi han i 1910 boede i København en lille måneds tid.

LivRediger

Lenin tilbragte sine unge år med korte kærlighedsaffærer, en kort musikkarriere og en del småkriminalitet. Dette fik zar Nikolaj 2. til at sende ham til Sibirien – et sted han resten af sit liv nærede varme følelser for. I 1917 kom han hjem fra en ferie i Zürich, og opdagede til sin store begejstring, at der havde været en revolution i Rusland. Han udnyttede forvirringen til at snuppede magten sammen med sine kammerater, uden at nogen lagde synderligt mærke til det. Han var ved magten i en kort periode, til han fik et slagtilfælde i marts 1923. Slagtilfælddet varede indtil januar 1924, hvor han døde. Derefter lagde folk ham i en glaskiste i et hemmeligt sted i Moskva, og forsøgte på at glemme ham (det sidste blev lidt af en udfordring, da han lugtede stærkt). Hans ungdomskæreste, Josef Stalin, lå ved siden af ham i en årrække, indtil han også fik nok af lugten. Istedet sendte Stalin Lenins ekskæreste, Trotsky, til udlandet og blev en mindre faktor i Sovjetunioinen. Leni var i sine ungdomsår blevet smittet med syfilis, og han døde i sit sommerhus i Vladivostok da bakterierne åd hans hjerne i 1924.

  Det var den værste tid i mit liv  
Lenin om hans eneste erhvervsjob - flaskedreng i Netto


Efterfulgte:
Nikolaj 2.
Sovjetisk præsident
1917 1924
Efterfulgtes af:
Josef Stalin


MediaWiki spam blocked by CleanTalk.