En virus er et ondt smitstof, der replikerer og multiplicerer sig selv inde i levende celler hos andre organismer. Virus kan inficere alle typer af livsformer, fra dyr og planter til bakterier og computere.

Siden Dmitri Ivanovskijs artikel fra 1992, der beskrev et ikke-bakterielt patogen, som inficerer tobaksplanter, er omkring 145.000 vira blevet beskrevet i udførlige detaljer, selv om der stadig er millioner af forskellige typer, som kan få ram på os og dig. Vira findes i næsten alle økosystemer på Jorden, og vira er den mest udbredte form for biologiske enheder.

Hvad er virus lavet af?Rediger

Viruspartikler (kendt som viriloner) består af to eller tre dele:

  1. Det genetiske materiale er lavet af enten DNA eller RNA, lange molekyler, der bærer genetisk information
  2. En proteinfrakke, der beskytter disse gener
  3. En konvolut af lipider, som omgiver proteinkappen, når de er uden for en celle. Den gennemsnitlige virus er omkring en hundrededel af størrelsen af ​​den gennemsnitlige bakterie. De fleste vira er for små til at blive set direkte, selv med et mikroskop.

Hvor f..... kommer virus fra?Rediger

Oprindelsen til ​​virus i den evolutionære historie er uklar: Nogle kan have udviklet sig fra plasmide-stykker af DNA, mens andre kan have udviklet sig fra bakterier. I evolutionen som system er virus et vigtigt middel til horisontal genoverførsel, fordi det øger den genetiske mangfoldighed. Virus anses af nogle for at være en livsform, fordi de bærer genetisk materiale, samt reproducerer og udvikler sig gennem naturlig udvælgelse. Men de mangler vigtige karakteristika (såsom cellestruktur), der generelt anses for nødvendige for at tælle virus med som levende.

Hvordan p..... kommer virus omkring?Rediger

Virus spredes på mange måder, virus i planter er ofte overført fra haveanlæg til andre anlæg af insekter, der lever af plantesaft, såsom bladlus. Virus i dyr kan bæres af blodsugende insekter. Disse sygdomsbærende organismer er kendt som vektorer. Influenzavirus spredes ved hoste og nysen. Norovirus og rotavirus er almindelige årsager til virale mavesår, fremkaldt via den fækalt-orale rute og vandrer fra person til person ved kontakt, kommer ind i kroppen i fødevarer eller vand. HIV er en af ​​flere vira, som overføres ved seksuel kontakt og ved udsættelse for inficeret blod. Rækken af ​​værtsceller, som en virus kan inficere, kaldes dens "gæstfrihed". Dette parameter kan være smalt eller, når en virus er i stand til at inficere mange arter, bred.

Hvad stiller man op mod virus?Rediger

Virusinfektioner hos dyr fremkalder en immunrespons, der normalt eliminerer den inficerende virus. Immunresponser kan også fremstilles som vacciner, der giver en kunstigt erhvervet immunitet imod den specifikke virusinfektion. Men nogle vira, herunder dem, der forårsager AIDS og viral hepatitis, kan omgå disse immunreaktioner, og det resulterer i kroniske infektioner, røde øjne og kløen ved anus. Antibiotika har ingen effekt på virus, men flere antivirale lægemidler er blevet udviklet.