Speltkusse

ThumbsUp.gif
"Jeg skriver fordi, at mange altid har givet mig ret i at..." - Sådan hæver en speltkusse ethvert emne over enhver tvivl.

En Speltkusse er en moderne udgave af den udearbejdende og hjemmebagende husmoder. Samtidig er det bloggenes og læserbrevsskribenternes svar på vej-vrede psykopater. Speltkusser holder overvejende til i byerne, og besøger kun Udkantsdanmark, hvis de er tvunget derud for at gøre krav på børnepenge fra en af deres tidligere mænd, der er flygtet så langt væk som muligt.

Selve ordet stammer fra "Bitterfissen Bethany", der dog efter sigende ikke selv bagte sine speltboller.

OpståenRediger

Speltkusserne opstod i slutningen af 2000'erne, da internettet og den trådløse forbindelse var nået frem til en tilpas mængde af fraskilte kvindemennesker. Disse enlige mødre opfostrede en kultur af selvbeviste kællinger, hårdtarbejdende husmødre, som havde tre overordnede fællestræk:

  1. De bloggede eller skrev læserbreve.
  2. De var harme over et stort antal meget smalle emner
  3. De bagte brød og boller, udelukkende baseret på økologiske varer.

Som konsekvens af den i dag ganske uforståelige fascination af denne gruppe kvinder, fandt de ofte vej som politikere eller kommentatorer. Det blev yderligere ansporet af, at Pernille Aalund i den periode havde både tv-programmer og magasiner, hvor hun længe og fyldigt redegjorde for fordelene ved at være enlig mor, og om hvordan man sagtens kunne være en god og kærlig mor til et spædbarn, selv om man nærmede sig de 50.

Mødre og speltkusserRediger

Sådan bager du speltbrød

Ingredienser:
1 dl finthakket blancheret blæretang
5 dl blandede økologiske frø og kerner evt. solsikkekerner*, græskarkerne*, sesamfrø* og hirsefrø*
250 g økologisk speltmel*
1 tsk økologisk bagepulver
2 dl økologisk vand
1/2 dl koldpresset økologisk rapsolie*
1 tsk. havsalt*

* Alt økologisk kan kun købes i udvalgte butikker.
Prisen er 3 x normalprisen

Alle ingredienser røres sammen i en økologisk skål, og mens det hæver, ringer du til en veninde. Her beretter du om de forfærdelige og garanteret uuddannede og fattige tabere, som du mødte på din tur til Netto, og hvordan du var nødt til at skælde dem ud i køen, fordi de ikke ville lade dig slippe foran i køen, nu da du kun havde 25 varer. Det var jo ikke din skyld, at Netto havde tilbud på duftlys!
Du var selvfølgelig kun i Netto, fordi de i denne uge havde tilbud på kildevand. Du er nemlig miljøbevist, at du aldrig kunne drømme om at bruge vandet fra hanen! Er du klar over hvor mange beskidte bliktude - med store og grimme røvsprækker i deres hængerøvsbukser - som kan have rørt ved de rør undervejs?

Når du har talt dig varm om emnet[1], sætter du brødet i ovnen, og sætter dig og skriver et blogindlæg, som starter med "Duften af friskbagt brød minder mig om", og her harcelerer du over, hvor dårligt det står til med indkøbsmulighederne for den kvalitetsbeviste forbruger, og hvor ubehøvlede folk er i køen i Netto.

En speltkusse bør altid have en akademisk titel, og gerne noget med kunsthistorie eller nordisk litteratur. Bedst er det for speltkusser, at deres uddannelse ikke kan tilbageføres til RUC, da det vil være ødelæggende for deres anseelse. Deres venneliste på Facebook må ligeledes ikke indeholde referencer til de 4 år på universitetscentret, hvor de "bare lige manglede at lave det sidste på deres hovedopgave", og derfor måtte klare sig med en titel som bachelor i "oplevelsesledelse".

Man er først fuldt kvalificeret til at være speltkusse, når man er blevet mor. Her opnår man først de evner, som det kræver at være en ægte speltkusse. Når du er mor og samtidig er en speltkusse, så kan du nemlig udtale dig bedrevidende og skråsikkert om behov, som dit barn reelt ikke har, men hvor du projicerer dine egne behov over på barnet, for derefter at harmes i det offentlige rum over, at samfundet ikke formår at honorere dit barns behov.

Mens speltkussen er på barselsorlov, vil hun besøge ammecaféer, hvor hun vil sidde og fnyse hånligt til sine veninder over, at hverken crossainter eller kaffen er økologisk og baseret på sunde og garanteret ikke kræftfremkaldende fair-trade råvarer.
Desuden efterlader speltkusser aldrig drikkepenge. På vej ud af døren, vil de sige til deres følge, at her kommer de aldrig igen, og næste gang de kommer vil de harmes voldsomt over, at tjeneren ikke genkender dem!

Når speltkusser bliver mødre, så åbnes der også en ny verden for dem: Steder hvor man kan klage over kvaliteten af institutioner - et mantra, som vil følge dem i mange år efter fødslen.

Mens ungen er i vuggestue, vil speltkussen hver eneste dag påpege den manglende opmærksomhed i forhold til hendes barn, og at der aldrig er tid til ordentlig overlevering. Dette på trods af, at hun afleverer præcis til åbningstiden, og at hun som oftest henter barnet 5 minutter efter lukketid[2]. I speltkussens selvretfærdige virkelighedsopfattelse, er det jo pædagogernes ansvar at tildele netop hendes barn al opmærksomhed. Det er trods alt derfor, at vi betaler så meget i skat!
I de første år af barnets levetid, vil manden skride og rende skrigende bort fra den påståelige og hysteriske hejre. På speltkussens Facebookprofil, vil der stå at han ikke formåede at give hende plads, og at det så sandelig ikke er let at være samfundbevist og hårdtarbejdende mor, når man samtidig skal have overskud til parforhold - men at man stadig er de bedste venner i verden.

Senere når barnet kommer i skole, vil speltkussen agere overskudsagtigt og smilende til arrangementer og sammenkomster. Når der skal bages boller eller laves sammenskudsgilde i klassen, kommer speltkussen anstigende med tærter med mængder af ingredienser, som intet levende menneske kan huske navnene på, og hjemmekogt saft med rørsukker fra en plantage, som har fået udmærkelse i en provins i Venezuela.
Når det så kommer til stykket, så vil speltkussen ikke melde sig til arbejde i noget regi. En post som træner, leder eller bestyrelsesmedlem vil nemlig fratage hende muligheden for at beklage sig højlydt over beslutninger eller kvalitet, og vil dermed totalt nedbryde hendes selvopfattelse.

RetorikRediger

En Speltkusse er altid i gang med at være harm eller bedrevidende. Denne tilgang til alt i tilværelsen, vil hun glædeligt dele over Twitter eller på Facebook. Selveste målestokken for en speltkusses succes, er rodfæstet i antallet af venner på sociale medier. Først når en speltkusse er blevet "venner" med Lars Løkke Rasmussen og Margrethe Vestager [3], har hun opnået sit endelige mål.

Det helt fundamentale i speltkussens retorik, er hendes indignation over alle andre ting i verden. En speltkusse glimrer ved et totalt fravær af evne til selverkendelse, og alle ting som måtte stride mod speltkussens holdninger eller livsanskuelse, er dermed per definition forkert!

  Det kan du ikke mene er farligt! Det er jo aldrig bevist!  
Speltkusser om at køre bil og være på Facebook samtidig


I det hele taget, er det et gennemgående træk, at speltkusser altid har ret, og alle andre dermed har uret! Det er også en forpligtelse for speltkussen, at påpege andres fejl og at kalde deres "debatkultur" for "sygelig" eller "afsporet". Dermed afskærer de effektivt modparten fra at replicere på alle påstande, da deres indvendinger jo dermed er et resultat af, at de ikke har fattet noget som helst - og at de er syge i bøtten.
Netop derfor er der stor efterspørgsel efter speltkusser blandt samfundsdebattører og politikere.

Social profilRediger

 
Nogen af dem går også i træningscenter. Lidt for meget i træningscenter!

Speltkusser bor udelukkende i byerne, og fortrinsvis i København. Her er der nemlig langt det største udvalg af spændende butikker med økologisk udvalg, kombineret med små og spændende grønthandlere, hvor man kan finde eksotiske krydderier og smagfulde varer fra mellemøstlige lande.
Speltkussens fascination af butikkernes etniske snit stopper, når hun når hjem til sin computer, hvor hun vil fremture med beklagelser over at der i hendes barns klasse er hele 7% med fremmed baggrund, og at der bør ske en mere ligelig fordeling hen over landet. Vi betaler jo allerede så meget til udkantskommunerne, så det må da være ret og rimeligt, at de aftager en større del af flygtningene og indvandrerne.

"Ikke fordi at de er racister eller noget, men..." - i speltkussens selvopfattelse bør kun grønthandleren med de eksotiske krydderier blive, og hans børn blive forvist fra hendes barns skole, så der kan findes et rimeligt indlæringsniveau for hendes barn. Det er jo ikke hendes skyld, at hendes barn tilfældigvis er langt dygtigere og mere intelligent end gennemsnittet. Det er jo selve testen, som er forkert, nu da den ikke viser det sande resultat.


Skeptiske speltkusserRediger

Speltkusser er notorisk skeptiske over for Alt! Virkeligheden for dem handler om, at man ikke på noget tidspunkt må blive fanget i at demonstrere uvidenhed, og metoden til at undgå dette, er at speltkusser er såkaldte "skeptikere" over for alt hvad de ikke forstår.

"Sund skepsis" er det mantra som speltkusser oftest og mest indædt fremturer med. Det er jo "sund skepsis" at forholde sig til den negative påvirkning som pædagogers adfærd udøver. Det kunne være alt fra deres påklædning til mødetider, og ved at kalde det "skepsis" i stedet for hvad det er; utidig indblanden i andres arbejdsforhold, så er det retorisk blevet en nødvendighed snarere end noget upassende.
Således arbejder speltkusser med deres retorik, for at få deres manglende viden om et emne til at være rimelig. Topmålet af denne type adfærd, er nå speltkusserne kan eskalere en lille ting som de ikke fatter noget om, til at være et "Samfundsproblem", hvilket højst sandsynligt vil være det ord de anvender på deres blog.

Speltkusser er også statistisk overrepræsenteret blandt "vaccinationsskeptikere", og deltager i hobetal på sider på Facebook, hvor der argumenteres for at vaccinationer er uden effekt, og i langt de fleste tilfælde ligefrem skadelige.
Det interesserer ingen speltkusse, at der intet videnskabeligt belæg findes for deres påstande[4], men i en debat med bedre vidende mennesker[5] vil de forlade sig på et af 2 argumenter:

  1. "Jeg udviser bare en sund skepsis på vegne af mit barn. Hvis du ellers var en ordentlig forældre, skulle du se at gøre det samme."
  2. "De vacciner du dér taler om, er noget som nazisterne var med til at udvikle under 2. verdenskrig i KZ-lejrene. Ved at give det til dit barn, stiller du dig på nazisternes side."

(Speltkusser kender ikke Godwins Lov.)

Kendte speltkusserRediger

Den mægtige søgerobot Google er fuldstændig pjattet med Speltkusse.


SpeltnoterRediger

  1. Efter 40-50 minutter
  2. fredage dog undtaget - der er det en halv time. Arbejdet passer jo ikke sig selv!?
  3. Sammen med i tusindevis af andre medløbere og speltkusser.
  4. Snarere det modsatte!
  5. Hvilket i dette tilfælde er: Alle andre.