Skuespiller

Selv om man er fræk, kan man godt sige De.

"At være eller ikke være skuespiller"

~ Hamlet

En skuespiller er en af de højest respekterede kulturpersonligheder i cirkus Danmark. Skuespilleren tjener styrtende med penge på sine optrædender og kan ofte nøjes med en to-tre forestillinger om året plus en eller to hovedroller i danske eller udenlandske film. Skuespillerens mening om Kina, miljøet og en lille let anretning med noget pastasalat kommer på forsiden af avisen så let som at klø sig i ....

Rent proforma er skuespilleren medlem af en a-kasse, men det er kun for at vise sin solidaritet med den arbejdende klasse. Ingen danske skuespillere mangler noget at rive i, da der altid er brug for et kendt ansigt til tv-spørgelege eller - som sidste udvej - professionel grædekone ved begravelser.

Lutter velstand over hele linien. Men sådan har det ikke altid været.

I oldtidenRediger

 
Marilyn Monroe, som hun ville have set ud i dag.
 
Dette er stuntmanden Bob Simmons. Sjån Konneri måtte nemlig ikke lege med knaldpistoler for sin mor.

I oldtiden var filmen ikke opfundet. Derfor kunne skuespillere ikke kræve millionhonorarer for at sige:

  Hasta la vista baby!  
Californiens guvernør, Chuck Norris

I stedet måtte de optræde på markedspladser og leve af de rådne tomater, de fik smidt i hovedet.

I middelalderenRediger

En kvindelig skuespiller, der når middelalderen er rent ud sagt fucked. Den magiske grænse går ved 40 år. Derfor bruger middelalderlige skuespillerinder botox og plasticpatter til at se unge ud igen. Det gør, at deres sammensparede millioner let og behændigt glider over i plastikkirurgens lommer, mens skuespillerinderne må optræde i velgørenhedsshows i håb om at blive en lille smule kendt igen. Det bliver det ikke. Mændene gider dem ikke.

Mandlige skuespillere i middelalderen bliver mere sofistikerede og livskloge og kan for den sags skyld spille James Bond eller Indiana Jones til de fylder 80, hvis ellers rollatoren holder.

Det vilde vestenRediger

Hvis ellers den ærede skuespiller gad vise lidt ankel og gå med en flok kovbojdere hjem, kunne han eller hun sagtens tjene til føden: Whisky!

TalefilmenRediger

Ahhrrr! Endelig succes! Nu kunne præstationerne udødeliggøres på celluoid og folk over hele verden kunne strømme i biografen og se deres fantastiske talang. Sådan en strimmel celluoid kunne sagtens tjene millioner ind og skuespillernes velfærd var sikret.

Og Sunset Boulevard blev forvandlet til Walk of Fame og blev plastret til med fliser med stjerner og håndaftryk fra de udødelige skuespillere. 2800 stk. indtil nu. Og vi kan da også nemt huske ihvertfald en 7-8 stykker af dem.

Hvad laver en skuespiller?Rediger

Generelt lever skuespillere af deres udseende. Vi kalder dem stereotyper. Nogen er helte, nogen er skurke, nogen er sexbomber og andre er humørbomber. De fleste er ingen af delene, dem kalder vi b-skuespillere eller statister. Ellers kan skuespillerne deles op i to hold:

 1. Teaterskuespillere
 2. Filmskuespillere

1) Teaterskuespillere slår ud med armene og ser fornærmede ud på de rigtige steder. En teaterskuespiller skal have en god stemme, da hele salen - varierende fra 5 til 6.000 publikummer - skal råbes op. En teaterskuespiller behøver ikke øve på sine replikker, da suffløren råber det hele op til ham:

  Hvooooor er den sne, der faldt i fjor?  
Sentimental skuespiller
  Ja, du har sgu ikke nedladt dig til at fjerne den!  
Overbebyrdet sufflør

2) Filmskuespillere har det endnu nemmere. Hvis ingen kan høre hvad de siger, kan de bare overdubbes i et lydstudie. I de senere år, hvor mange selvfølgelige replikker er faldet ud[1], er det blevet endnu lettere. Nu skal de bare se sure og dybsindige ud, så kan publikum selv regne ud, hvad de ville have sagt. Og ikke noget med at skulle på toilettet eller låse bilen, næh nej, det har man folk til.

  Nu har jeg reddet de tre børn ud fra den brændende bygning, talt en selvmorder ned fra Rundetårn, stoppet atomangrebet mod Svanemøllen Station og fundet kodeordet til din krydsogtværs!  
Stuntmanden
  .....  
Den (u)taknemmelige skuespiller

GiganterneRediger

Ja! De virkelig store! Ibbermand! Lille billedskønne Osvald! Sjån Konneri! Tammi Øst! Pamela Anderson!

Derudover er de betydeligste danske skuespillere:

 • Bodil Kjer
 • Bodil Steen
 • Bodil Udsen
 • Bodil Ipsen
 • Peter Malberg
 • Emil Hass Christensen (Spillede altid Dr. Berg e.lign)
 • Karl Stegger (den runde glade far i Far til fire)
 • Asbjørn Andersen
 • Carl Ottosen (Den vrede sergent i Soldaterkammerater)
 • Hans Kurt
 • Mime Fønns
 • Holger Perfort
 • Bent Mejding


Man falder i svime[2] ved den bare tanke om disse helte og heltinder på celluoidstrimlen, der laver oprør mod de romerske styrker, hæver Titanic eller slås med mumierne i Ægypten. Og hvilken indvirkning de har på os småfolk, der drømmende ser filmen foran os:

  Bare det var mig!  
Mig

Men det er det ikke. Medmindre jeg taber 25 kg. Og lærer at synge. Og at optræde. Og får sprøjtet noget botox ind i venstre underlår, så ballerne bliver lige store. Og får rettet tænderne. Og en paryk.... Og går til audition på X-Factor.

Nej, så bliver jeg bare svinet til af ham Thomas Blachman. Og hans kolliderende universer. Nå, skide være med det... Cut!

UnderteksterRediger

 1. Her tænker vi ikke mindst på høflighedsfraser. Hvornår har en skuespiller fx sidst brugt ordet "tak"?
 2. eller i søvn, hvis det er en af de engelske film