Roskilde Festival

Roskilde Festival logo.jpg

"UDEMÆRKET SPADEMANNS!"

~ Jesper Binzer om denne artikel


Roskilde Festival har siden 1971 været en stor grusgrav beliggende vest for Roskilde. Hvert år samles op mod 120.000 grusentusiaster i Darup Grusgrav[1], og hylder den med musik og andet god slaberads. Festlighederne er faktisk så markante, at sammenkomsten i disse juni/juli-dage danner Danmarks 4. største by[2]. En by på 120.000 hvor toiletforholdene er til at lukke op og skide i, hvilket forårsager en meget stor mængde lort på et forholdsvis lille areal.

Roskilde Kommune er rigtig glade for Roskilde Festival. De er faktisk så glade, så kommunens formand, Aksel Schiøtz, for nyligt udtalte fra sin egen grav:

Noget af det bedste ved festivallen er nøgenhed[3].
30px-Cquote1 svg.png Grav, grav, grav, også selvom du faktisk er ved at grave dig selv ihjel, du lille festival! 30px-Cquote2 svg.png
Aksel Schiøtz[4]


Hvad al grusen skal bruges til er endnu uvist. Der har været forlydender om, at verdens største sandkasse - der er under opførsel i Padborg - har afgivet bud på en helt god slat af det fine, fine grus. Dog skal man skynde sig, for grusgraven er ved at grave sig selv ned til ingenting.

30px-Cquote1 svg.png Af jord er du kommet, til jord skal du blive 30px-Cquote2 svg.png
Feltpræst om lukningen af Darup Grusgrav


HabitatRediger

 
Her ses endeløse søer af smat

De fleste mennesker som skal opleve festivallen, bor i forskellige lejre[5]. Her bor man mens man hører musik og ryger hash. Ifølge eksperter fra Camp FuckTheWorld er det nemlig den bedste opskrift på hvordan man opnår den fedeste festivalstemning.

Når solen skinner, kan indbyggerne i dette kompakte samfund ikke sove længere end til klokken 9.30. Herefter byder morgenen på morgengymnastik i form af en dåsebajer. Når det regner, bliver alle indbyggernes ting våde, og folk bliver aggressive og tager hjem. Det efterlader området som en stor mose, hvor man skal være heldig hvis man ser sin lejr - og sine kammerater - igen.

Scener og musikRediger

På Roskilde Festival er der selvsagt et hav af spillesteder, hvorpå der bliver spillet og lyttet til musik. Kun en brøkdel af disse spillesteder ligger rent faktisk inde på festivalpladsen. Det er dog oftest herinde det mest professionelle musik toner frem.

Pavilon (Junior)Rediger

Dette spillested er et lille bitte blåt telt, hvor dine venner og bekendte har mulighed for at spille engang, hvis de tilmelder sig Voice Junior[6]. Kommer du her i døgnets lyse timer, vil publikummet hovedsageligt være artisternes familiemedlemmer samt stive svenskere. Spilleteltet blev faktisk startskuddet til Zididadas succes, da de i 1999 gav piratkoncert på dette sted.

AvalonRediger

Den tidligere Cosmopol-scene er stedet hvor du kan høre et hav af negermusikanter spille alt fra cubansk trækbasun til zimbabweansk gangsterrap. Af og til dukker der også hvide swingere op med moderat succes. For stedet kan kun identificere sig med eksotiske rytmer, som f.eks. et orkester på 38 fra Sydamerika. Garanti for fjolletobak.

ArenaRediger

Det største telt på Roskilde Festival blev nød til at ændre navn fra Grøn Scene i 2003. For musikkerne der optrådte her, var absolut ikke grønne i faget. Næh nej, her kan man sagtens opleve semikendte artister som tager røven på én. Et meget intimt sted, hvis du kan lide at stå og hyggefise sammen med 17.000 andre usoignerede slamberter.

ApolloRediger

Det store græskar blev pustet op i 2012 som en direkte konsekvens af handelsskolefyrenes indtog på festivallen. Scenen henvender sig nemlig til dem med hang til elektroniske beats og dansekiks. Hva' nu det for nåe' pjat! tænker du sikkert. Jo, det er faktisk en scene hvor du ender med at stå og nikke med på rytmen, selvom du sikkert pr princip er imod stilen og alt dens væsen.

Orange SceneRediger

Det ikoniske orange-lignende telt har længe fungeret som stedet. Og det med god grund, egentlig. For det er her alle de store får lov til at sprede deres indpakkede propaganda. Her er der størst chance for at du hører en sang, som du også hørte i radioen den anden dag. Uheldigvis er pladsen ikke overdækket, så du skal passe på, hvis det begynder at regne og du står forrest med en lille skid på.

Største musikalske oplevelser på Roskilde igennem tiderneRediger

1971-1979Rediger

1980-1989Rediger

 • 1982 - U2 - Det år klatrede forsangeren op på vandtårnet over Roskildebadet, så hele verden kunne se ham. God investering i fremtiden.

1990-1999Rediger

2000-2009Rediger

 • 2000 - Pearl Jam - En musikalsk oplevelse som var værd at dø for.
 • 2001 - Aqua - Aqualene forsøgte at vise bryster til koncerten, men blev stoppet af Rene Diff som blev jaloux.. Dem fik han aldrig lov til at se på storskærm derhjemme.

2010-2019Rediger

Største ikke-musikalske oplevelserRediger

 
I 2007 forsøgte forvirrede festivaldeltagere at finde søvejen til Orange Scene.
  Her kommer Einar mon han sætter sig ned jo jo jo her kan godt være flere  
Peter A.G. Nielsen om antallet af oplevelser på Roskilde


Sjaskede fodsålerRediger

 1. Eller hvad der i dag er tilbage af den...
 2. Det er korrekt! Esbjerg kan ikke engang præstere 100.000 indbyggere! Pffttt!
 3. Kan omvendt også være noget af det værste.
 4. Må han hvile i fred.
 5. Eller "camps" som de lokale kalder dem. Og de skal alle - ALLE - have et navn!
 6. Gu er denne funktion da røv røget ud på campingpladsen til Rising-scenen! Det er løøøøgn!
 7. Og nej, det var ikke på grund af regn.
 8. Hvoraf ca. 79.999 tænkte: "God røv", og én tænkte: "Hvornår spiler Metallica, og hvor er min øl?"