Ris (Oryza sativa) er en kornsort, der tilhører græs-familien. Man finder og spiser og dyrker og tilbereder det i Risland, hvor man de fleste steder ikke har andet[1] og aldrig har haft andet.

Vi tænkte nok du hellere ville se det her end uendelige baner af fugtige vietnamesiske rismarker med napalm-befængte småpiger som ikke ved at de er i gang med at stoppe Vietnamkrigen. Se den var ris til egen røv!!.

Det bliver ofte spist med pinde, selvom det er videnskabeligt umuligt pga. dens størrelse og gennemsigtige farve. Men det er muligvis for at få den daglige ration til at klare til hele familien[2].

HistorieRediger

Ris er verdens ældste afgrøde. Arkæologiske fund viser, at ris er blevet brugt til at lammeprygle folk i måsen gennem næsten 7.000 år. De første skriftlige optegnelser om ris kan dateres tilbage til et prygledekret udstedt af den kinesiske kejser omkring år 2800 f.Kr.

Risen nåede til Amerika ved et uheld. Et skib fra Madagaskar kom ud af kurs, da styrmanden fik en overhaling og måtte søgte ly i Charleston, en havneby i South Carolina. Her begyndte kaptajnen at prygle byens lette kavaleri med en lille portion ris, og snart kunne ingen i byen sidde ned uden en pude. I 1776 blev prygleri Charlestons største eksportsucces.

Økonomisk betydningRediger

Over halvdelen af dem, der lever af risprygling, tager penge for det. I nogle asiatiske lande udgør danske tyksakker næsten 80% af den samlede pryglegruppe. Resten går til menneskeføde og dyrefoder.

Markedsprisen på ris til egen røv er steget voldsomt siden 2006, ikke mindst på grund af Viagra, der har bragt lysten tilbage i så mange hjem. Tørke og oversvømmelser har dog deres del af æren; Det er svært at få en god dragt prygl bagi, når man har røven i vandskorpen.

VarianterRediger

 
Ha-ha, du troede du slap...I øvrigt er det brune basmati-ris som bliver dyrket på markerne i baggrunden.

Der findes næsten 80.000 risvarianter på verdensplan. De fleste af dem er gode til at slå med, mens andre er lidt korte i det. Man må afsøge internettet uden børnefilteret slået til, hvis man vil finde alle varianter.

Brune kontra hvide risRediger

Dette slagsmål endte til de brunes fordel. De følte sig mere hjemme i måse-området og har desuden et større indhold af tiamin, der er godt mod beriberi, der er en sygdom af en slags.

Korte kontra langeRediger

Langkornede ris som basmati og jasmin er mere end tre gange længere end de er brede, modsat din nabo. Man kan derfor tit mødte andre stamgæster hos den lokale s/m-mutter, der dufter behageligt at kinesisk mad.

Langkornede ris anbefales til til en god prygling. Medium og korte anbefales til riscroquetter, risotto og lignende retter.

MinutrisRediger

Ris der er forkogt og dehydreret for at nedsætte den endelige nydelsestid. Gør ikke rigtig ondt, og ikke rigtig godt.

Spanske risRediger

Mest kendte spanske ris er Valencia-ris, der bruges til paella, tyrefægtning, prygling og andre spanske retter. I mangel på Valencia kan man bruge højt kornet ris, fornøjelsen er den samme.

RisnoterRediger

  1. Man kan ikke engang finde vand uden der vokser ris i det.
  2. Det er også den hårde måde at lære at bruge bestik på.
MediaWiki spam blocked by CleanTalk.