"Din lede mær!"

~ Klapmyds om en i polarnatten forbipasserende sildekonge


Herover ses en skønjomfru, som bliver begramset redet af en mare (et andet udtryk for mær). Selv i dyb søvn martres den forvredne unge pige af konvulsiviske spasmer, der ufrivilligt får hendes arme til at strækkes og hendes hænder til i krampe at gribe hjælpeløst for sig

Mær er et gammelnordisk ord, som stammer fra fabelvæsnet Maren, som rider på de, som sover, så disse får mareridt. Disse urolige drømme kommer, når man bliver redet af en mare, som er et overnaturligt væsen, der iflg. legenden sidderbrystet af den sovende.

Ordet mær eller mare er desuden et fællesgermansk ord, der går igen i svensk (mardröm), i norsk (mareritt), i fransk (cauchemar) og i engelsk (nightmare). En mær er også identisk med de latinske fabelvæsner succubus og incubus. Mareridt omhandler virkeligheden på en yderst realistisk måde.

En smule etymologiRediger

I dansk sprogbrug er det forholdsvis sjældent brugt i daglig tale - lidt sjovt, da det er den danske oversættelse af det engelske "bitch", der ofte bliver anvendt som en eufemisme for de kvinder, som ønsker at udfordre manden som det stærke køn vha. håndjern og utérlig tale.

Andre ord, hvori mær indgårRediger

MediaWiki spam blocked by CleanTalk.