"Her er der ingen artikel"

Kan disse øjne lyve? spørger man uvilkårligt sig selv, når man mødes af Gregory House's [1] meget intense blå øjne. Og svaret er, ja, det kan du da lige tro de kan![2]
~ Løgnagtige Ludvig om denne artikel


"Eller citater"

~ Sanne om denne artikel


"Den er i hvert fald over gennemsnittet"

~ Lars løkke Rasmussen om sin penis


Løgn er at sige noget, der ikke passer, imens man lader som om, det passer, hvilket det jo rent faktisk ikke gør. Løgnene er en vigtig del af det danske sprog og benyttes flittigt i alle samfundslag som samtaleemne, når man ikke gider snakke om vejret længere. Men løgn bruges også dagligt til at fremstille vejrudsigten.

Løgn er desuden en meget ukorrekt og meget sjældent set måde at bøje ordet "løg" i bestemt form.[3]

Gradbøjning af løgnRediger

Med den opsigtsvækkende dom over de embedsmænd,[4] der blev frikendt i Justitsministeriet 2014,[5] blev ordet "nødløgn" lige pludselig indført og ændrede den meget sort/hvide opfattelse af ordet løgn i danske politiske kredse, som jo også, groft set, kan betegnes som en masse højt uddannede mennesker, som bliver betalt kassen for ikke at lyve.[6]

Det betød lige pludseligt at der fandtes rigtige og forkerte løgne - man skulle bare lære at vælge de rigtige løgne.[7] Dette vakte en masse postyr, fordi det at være patologisk løgner og patologisk sandsiger for begge parters vedkommende er en tillært adfærd. Man siger også i den forbindelse, at de bedste løgnere er de, som kan leve et helt liv uden at nogen anfægter deres fortolkning af virkeligheden.

De forskellige typer løgne, skematisk opstilletRediger

Med denne nyerhvervede bevidsthed vil Spademanns Leksikon tilstræbe at skabe orden ved at nævne de hidtil kendte løgnetyper og give dem points efter deres grad af alvorlighed.[8]


Benævnelse Karakteristik Alvorlighed Eksempel Point (1-5)
Bluff Brugt i poker som en del af spillets karakter. Man udviser en bestemt adfærd, som får modstanderen til at tro, at man sidder med bedre (eller dårligere) kort, end man gør i virkeligheden Løgn og sandhed går side om side i dette spil, og man bliver betragtet som en stor spiller, hvis man en gang imellem formår at bøje realiteterne, da en af hemmelighederne er at kunne variere sit spil, så man ikke får adfærd, som modstanderne kan aflæse og forudsige Fil:Greatest Bluff of All Time - Tom Dwan against 2 Pro Poker Player
Tom Dwan tror han kan vinde med to tiere

 

Hvid løgn Noget som kvinder bruger til sørge for at skjule deres virkelige følelser Som sagt; en hvid løgn forværrer ikke nødvendigvis tingene. Hvis alle kvinder sagde, hvad de tænkte og mente, var der ingen af dem som var gift. "Var det også dejligt for dig, skat?!"
~ Kvinde om kønsakten

   

Nødløgn En løgn som er fabrikeret til at gøre komplicerede ting enkle Nogle gange er man nødt til at forklare de komplicerede ting, nogle gange ikke. Det er ikke meningen at en nødløgn nogensinde skal opdages. Mange vil sikkert kunne genkende brugen af nødløgne i det daglige ... I det offentlige skadevurderes nødløgnen, hvis den bliver opdaget, i forhold til, hvor mange af skatteborgernes penge, der er gået til at forsyne embedsmanden løgneren med menuer på Søllerød Kro i weekenden, eller om der kun er brugt skattekroner til en tur på McDonalds "Nej, han sidder desværre i møde"
~ Receptionist om chef som får et blowjob lige ved siden af

   

Faktoid Et begreb opfundet af Norman Mailer om en løgn, som repeteres så tilstrækkelig mange gange at den transformeres til sandhed. Alle samfund har brug for myter, så hvis ikke det man hørte nede ved gadekæret bare havde noget substans i sig, som var egnet til oral eller elektronisk videreformidling, så ville livet blive for kedeligt. "Nå---og du mener altså heller ikke, at han var far til barnet ... jasååhhh!"
~ Ammecafé om fraværende mor

 

Strategisk løgn' En løgn, som er produceret til at få et scenarium til at passe med løgnerens version af virkeligheden, for at kunne gøre ondt værre. En løgn er jo som bekendt en begrebsmæssig konstruktion, som akkumulativt bliver stadig mere vanskelig at reproducere og vedligeholde. Den har et abstrakt forhold til virkeligheden. Det ved mestrene, og derfor er det en ganske vanskelig og alvorlig løgn "Jamen, alle ved s'gu da at Helle Thornings mand er bøsse ... ellers sad vi jo ikke her, vel?!"
~ Frode om statsmistermandens seksuelle observans[9]
Broderskabsløgnen Løgnen, som alle professionelle cykelryttere kender til, men som også kan forekomme på enhver virksomhed, der bruger illegal arbejdskraft, ulovlige tilsætningsstoffer eller kilder hos Nets. Formedelst en underskrift i blod, hvormed du sværger din tavshed, får du lov til at skumme fløden og blive udnævnt til "Ugens medarbejder", hvis du altså lige ser gennem fingre med at tæskeholdet, der "besøger" de besværlige kunder, har brugt nogle helt specielle arbejdsredskaber. Denne løgn er en klassisk diabolsk løgn, ikke mindst fordi det er yderst vanskeligt bagefter at fastslå, hvad folk vidste på hvilket tidspunkt. Tavshedens sammensværgelse har mange gange ret konsekvenser for de, som bare passede deres arbejde. Hvis folk trænger til at få renset sjælen, så udsender de bare en eller anden bog af blandet litterær kvalitet, fordi det at fortrænge er menneskeligt,[10] og man dømmer ikke folk pga. tavshed, selv om det er de samme mennesker, som samtidig har skullet udgøre den pæne facade udadtil. Watergate, NSA, US. Postal, Festina, Rabobank, Se og Hør, News of The World, mafiaen, politikerne, politiet, pressen osv.
Historieforfalskning/benægtelse Ved at ændre historien, kan man stille sig selv i et bedre lys, og i visse tilfælde konsolidere sin magt. Den som ejer magten ejer historien. Det at have historiske rettigheder til et eller andet afhænger af, hvem der har skrevet historien. Den katolske kirke, de venstreintellektuelle, David Irving og holocaust-fornægterne, modstandsbevægelsen, Mærsk, Kongehuset, Putin, Kim-Jung Un.

 

Andre ord for løgnRediger

Løgnagtige næsenoterRediger

 1. i virkeligheden er det skuespilleren Hugh Laurie
 2. Man spørger sig selv om det er naivitet eller ønsketænkning, der ligger bag så massiv dumhed
 3. se selv efter under grammatik
 4. En af dem var en hot kontorkvinde
 5. Omsider var det træske system fra de folkevalgte politikere trængt igennem til embedsmandsvældet: Offentligt ansatte må godt lyve, når det er en nødløgn
 6. Selv om de - tilsyneladende med den største fornøjelse - nærmest lyver per refleks
 7. Også libertineren og latinodrengen Machiavelli brugte rigtig løgn
 8. Dem med flest stjerner er de sværeste
 9. Frode Holm - parrets egen revisor
 10. Man skal aldrig undervurdere, hvad aktiv fortrængning kan formå
 11. Dit hovede i gasovnen, tjek. Dine fødder i dybfryseren, tjek. Statistisk set har du en fin temperatur
MediaWiki spam blocked by CleanTalk.