James Bond

"Fantastisk Q. Det er ikke alene en bombe, det er også en rygsæk"

Romanforfatteren James Bond. Billedet er taget få år efter hans død.
~ James Bond

"Fantastisk M! Det er ikke alene en sexbombe, det er også en møgsæk!"

~ James Bond


"7-up"

~ Hende den lækre fra parallelklassen


James Bond (1917-1963) var en kendt romanforfatter, der opfandt figuren Sjån Konneri efter at have læst både Jan- og Flemming-bøgerne flere gange.

For at undgå, at denne romanfigur skulle få stjernenykker, ændredes navnet i 1969 til Djorz Lazenby. Så ændredes det igen i 1971 tilbage til Sjån Konneri, i 1973 til Rådjer Mår, i 1987 til Timmiti Dalton (den lange af Dalton-brødrene), i 1995 til Pirs Broznnnn og i 2006 gudhjælpemig til bokseren Brian Nielsen under pseudonymet Danjel Crack.

FilmatiseringerRediger

Serien er ofte blevet filmatiseret. Den første film blev indspillet i 1962 med et budget på 32 kr. (hvilket var mange penge dengang) under titlen "Dronning Nixen"... Eller noget i den retning. Filmen blev en stor succes for producerne Harry Saltvand og Albert Pubadsmagerafhelvedtilmenergodtmodkræft-Grøntsag. Derfor kunne man allerede samme år lave nr. 2 i rækken med titlen "Fra Rusland med puuuhtin!" og et astronomisk budget på 125 kr., hvilket i dag svarer til 64 milliarder kroner eller det samme som hærens udgift til sokkestopning i et halvt år.

 
Et eksempel på klippeteknikken, som gjorde disse agentfilm til noget særligt. Skuespilleren var nær omkommet, da pistolen gik af i hans hår

I disse første film bemærker man især den helt nye klippeteknik, der gjorde filmene mere dynamiske, dramatiske og forvirrende end tidligere film. Som eksempel kan nævnes scenen fra dronning Nixen, hvor Sjån Konneri voldtager sin chauffør på bestialsk vis. Bemærk, hvordan klipningen gør, at han i starten af scenen (der varer samfulde 19 sekunder, ja, de kom også hurtigt dengang) er permanentet i nakken, mens han i slutningen har pagehår. Disse mange klipninger tog desværre så hårdt på den ukendte skuespiller, at han i de resterende film måtte anvende paryk. Både foroven og forneden.

I senere film har vor romanhelt sprængt broer, Blofeld'er og rumskibe såvel som ænder (uuuuhm, sprængt and) i luften, hvilket nær havde ruineret Dumbass Productions, som rigtig måtte have spenderbukserne på (eller overtræksbukserne - der var ikke altid dækning for checksene), da miniaturer er dyre i dag (og dengang var de bestemt ikke billige - vi måtte give 5 øre for en papirsudgave af Fuckingham Palace, og det havde vi slet ikke råd til, men vi TOG os råd - "vi boede i en skotøjsæske; far var ikke hjemme"). Men det ved de unge ikke en fis om; de kan tage bad to gange om dagen, men vi andre kunne fandeme ikke få de skide tyskere ud af stuen, så vi kunne tage bare et enkelt bad om året, og hvem tror I egentlig "Blofeld" var - om ikke det var den fucking nazist til Hitler, og livgarden måtte forsvare Amalienborg med livet som indsats, men det ved I ikke en skid om. Nå, hvor kom jeg fra....

Filmatiseringerne gik fra succes til succes, indtil hele serien endte på Kanal 5 med et tilskuerantal, der peakede på 25 (hvilket var mange mennesker dengang).

Der er foreløbig indspillet 219 film i serien, hvilket gør det til den længstlevende succes i filmhistorien, næst efter Glamour og Matador (hvis man regner genudsendelserne med).

Bemærk at filmen "007: Agent Under Fire" aldrig blev til noget, da man ikke mente, at børn skulle spille agenter.

Udvalgte filmtitler(dvs. alle)Rediger

 
Djorz snupper en shaken, not stirred mellem optagelserne
 
Rådjer Mår varmer op til at spille Barbara Bach i The Spy who licked me
 
Timmiti Dalton tager en lille vodka-martini-whisky for bedre at kunne sige "bårnd-djæmz-bårnd"
 
Pirs mener, han vil kunne udtale sine peplikser zydeligere, hvis han får en lille gibbernakker
 
Selv om han var for ung til at drikke igennem, tilførte Danjel rollen en ny kækhed.

Sjån KonneriRediger


Djorz Lazenby(not to be talked about)RedigerRådjer MårRediger


Sjån Konneri(Ja den er god nok!!)Rediger


Timmiti DaltonRedigerPirs BroznnnnRedigerDanjel CrackRediger

Forfatterens videre skæbneRediger

Desværre oplevede James Bond ikke et langt og lykkeligt liv. På Jamaica, under renskrivningen af sin sidste roman, "Hende den lækre fra parallelklassen der elskede mig", sad hans slips uhjælpeligt fast i skrivemaskinen, og da det var bundet med en oxfordknude, var der ingen af de uciviliserede slaver tjenestefolk, der var i stand til at få det op uden at ødelægge det. "Så vil jeg hellere dø!" sagde James, og det gjorde han så. Rygter vil dog vide, at han sammen med Elvis Presley, en kendt countrymusiker fra Brønshøj, lever videre under pseudonymet Omboo Hankvald og gør det godt i dansk politik.

Shaken, not stirredRediger

Romanfiguren drikker ikke en vodka med Martini, hvis den er omrørt i stedet for rystet. Virkelighedens Sjån drikker hvad som helst. Det hele kommer fra en misforståelse fra James Bonds første roman "Casino Illoyale", hvor Sjån udtaler de berømte ord: "Give me a shaker and don't let me be disturbed, you naughty littl' ol' thang from the parallel universe! And see who's scottish now!!"

Gå tilbage til James Bond Age

En sand overleverRediger

 
Hvordan kommer vor helt ud af denne situation?

Vor helt er ikke mindst blevet populær, fordi han på grund af på trods af sit evindelige kæveri redder sig ud af de mest utrolige situationer. Scenen her til højre er fra filmen Live and get high, hvor Blofeld tror, han endelig har fået buret Sjån orn'lig sygt inde! Men nej! Vor helt vågner op til dåd og drikker sig ud af kniben!

Det mest umulige stunt i filmene synes således at være, at vor helts lever ikke er stået af.

Blandt andre umulige situationer kan nævnes

 • scenen fra Tomorrow Never Knows, hvor fyren uden at blinke udfylder sin selvangivelse.
 • det helt umulige stunt fra Goonraker, hvor han i første hug finder en parkeringsplads ved rumstationen.
 • da den 79-årige Rådjer Mår gennemfører en sexscene med skøjteatleten Lynn-Holly Johnson uden at få et hjerteanfald i For Your Thighs Only.

BondbabesRediger

 
I en del af scenerne døjede Sjån med hår mave
 
Indstuderingen af scene 42 tog hårdt på vor bondbabe.

Savl! Årh, de tøser, altså! Mums!

Herunder har vi så et af de mere sjældne billeder af bond-baben Halle Berry (ja, rigtigt - en søster til Chuck), der efter at have trænet til en vodka-martini scene med Pirs Broznnnn tager sig en morfar. Bemærk, hvordan hun stadig formår at holde fanen højt!


Desværre findes der ingen (ordentlige) billeder af:

 • Melina Hairlock ("Hair", "Da Hairy mødte Sally")
 • Holly Goodhead ("Strictly baldhead", "Wig Wam")
 • Sandy Candy("Kill Bill","Walter & Carlo 2")
 • Genevere MacIntosh("Gone With The Wind","Günther und die Freunde dabei")
 • Lisl Hansiman("Das Boot","Der Untergang")

  MusikkenRediger

   
  Monty med det originale nodepapir.

  Det var et stort problem for James Bond at finde den rigtige musik til sine bøger. En overgang overvejede han at udgive hele skidtet på lydbog, men det var ikke muligt dengang.
  James Bond udtalte i et interview i 1962 til musikmagasinet Rolling Stone:

  "...Det var et stort problem at finde den rigtige musik til mine bøger. Jeg opgav at få hele skidtet udgivet på lydbånd..."

  ~ James Bond


  Heldigvis blev problemet løst, da Sjån Konneri blev smækket op på widescreen. Musical-komponisten Monty Norman fandt snart det helt rigtige tema:

  "...Jeg fandt snart det helt rigtige tema!..."

  ~ Monty Norman


  Inspirationen fik han på en ferietur til det vidunderlige Fyn, hvor Erik Paaske optrådte på en lille snask. Så var Monty bare solgt!

  "...Da jeg hørte "Min Amanda var fra Kerteminde" var jeg bare solgt..."

  ~ Monty Norman om Amanda


  Et poporkester under ledelse af Drew Barry-Moore indspillede hele molevitten på en weekend i Nashville med masser af shaken, not stirreds. Da guitaristen i sin brandert kom til at sætte reverb på guitaren, faldt det hele pludselig på plads. Og hvem kan ikke i dag nynne med på

  "Min Amanda-lalala-Min Amanda-lalala, Min Amanda-lalala, Min Amanda, lalalalala-lalalaaaaaah!"

  ~ Erik Paaske om Sjån Konneri-temaet


  De andre nullerRediger

  I Fleming's oprindelige vision markerede 00-numrene en udvikling i typen af spionage, fra en regnorm (000) til et menneske (Sean Connery).

  • 000 En regnorm
  • 001 Et marsvin.
  • 002 En skarptandet siameser.
  • 003 En lille labrador-hvalp
  • 004 En kick-boksende kænguru.
  • 005 En bavian.
  • 006 En orangutang med kodenavnet "Stumpy", der døde på en cykeltur uden hjelm. Inspirationen til denne karakter er angiveligt Poul Nyrup Rasmussen.


  Hver 00-tal repræsenterer en licens til at gøre noget grimt.

  • 007 er licens til at dræbe.
  • For 006 og 005, er det en licens til ramme noget meget hårdt med en gummihammer.
  • 004 har licens til at kick-bokse.
  • 003 har licens til at tisse på tæpper og i sofaer.
  • 002 har licens til at bide ankler.
  • 001 har licens til DR1 på grund af firmabetalt mobiltelefon.
  • 000 har en licens til at grave sig ned og må selv bestemme, hvad der er hoved og hale.

  De hurtige biler og andet udstyrRediger

  Specialbyggede BILER

  fremstillet med den allernyeste teknologi (og så lidt til) med henblik på enten at fange eller undslippe (i visse tilfælde undfange) har altid været endnu en af vores helts varemærker.


  Og vejrudsigten...:

  Koldt, men roligt. Temperaturer op til 007 grader.

  Frimærker - fundet hos en afdød filatelistRediger    Når du har læst denne vidunderlige artikel kunne du drømme dig videre til Portal:James Bond, som er blevet fremstillet med den største omhu og medfølelse af kompetente hænder. Værs'go at læs!
MediaWiki spam blocked by CleanTalk.