Grammatik

"Den hund, jeg har, har hentet en hare, som havnede hovedkuls i sin hørhave"

~ Wittgenstein om syntaks, tegnsætning, bogstavrim og pürschjagt


Saxo Grammaticus var manden, som med vold indførte grammatikken i Danmark, og for dette skal han tillægges uvisnelig hæder. Før ham havde vi kun tre personlige pronominer og ingen bøjninger på vores verber. Nej, hvor var det uhyggeligt at tænke tilbage !

Grammatik er en sproglig disciplin, som skoleeleverne engang fik undervisning i, mens de gik i den sorte skole. Dette stoppede i 1970, og siden da har ingen lært noget om emnet, og alle har glemt alt om det. Dette gælder især journalister.

Grammatisk disclaimerRediger

Da jeg er en meget gammel og viis mand, kan jeg stadig huske, hvad grammatik er for noget. Men jeg vil beholde min viden for mig selv som en dyb, dyb hemmelighed, da denne viden giver mig the cutting edge, over for unge varylere, som tror, de kan få skovlen under mig ved at bruge sarkasme, retorik og perfiditeter. De får aldrig en fod til jorden. Grammatik er i sandelighed et mægtigt og omnivalent våben!

Daglig anvendelseRediger

Grammatik er noget af det, lærere elsker mest på denne jord. Dette gælder særligt racen "dansklærere" og afarten "klasselærere".
Grammatik går i bund og grund ud på at sætte kryds og boller tilfældige steder i en tekst. På stenaldersprog betyder grammatik: "Kedsomheden selv". Ihukommende at vi lever i et samfund med repressiv tolerance, skal det dog anføres, at det er klogest at lære sin grammatik, så man ikke uforvarende kommer til at sige noget grammatisk korrekt og dermed afslører sig selv som en charmeforladt og håbløs nørd.

Nemme reglerRediger

Der er tre ordgrupper, som det er vigtigt at kunne, når man skal lave grammatik.

Navneord (substantiver)Rediger

Det er de ord, du sætter 'lorte-' foran, fx "lorteland"

Udsagnsord (verber)Rediger

De ord, som du sætter 'ad helvede til' bagefter, fx "Joan Ørting sutter ad helvede til"

Tillægsord (adjektiver)Rediger

De ord, som du anbringer efter 'fucking', fx "fucking grim"

Andre betydninger af grammatikRediger

Der er også udtrykket "en grammatisk fejl", som betyder noget, du har slået forkert opWikipedia.