Forbrydelsen (sidste afsnit)

ThumbsUp.gif

1. scene

Sarah Lund ligger i sin seng efter det er lykkes hendes overordnede at sende hende hjem. efter hun ikke har fået søvn i 187 timer. Selvom hun er under anklage af Statsadvokaten men løstladt af sin advokater vha. en forfalsket psykolograpport tager hun chancen og overnatter i sin lejlighed.

Hun er forvirret. På trods af hendes ildhu synes hun at hele sagen er som et stykke sæbe som glider mellem fingrene på hende.

Hun hører en mærkelig lyd i køkkenet

(psykedelisk spændingsmusik)

En mand banker på ruden udefra og beder til at hun vil åbne den....

Sarah: Så tag dog lige at holde op din perverse stodder. Hvad fanden vil du og hvorfor hænger du uden på 2. sal.

Mand:Det er mig!

Sarah:Hvem mig?

Mand:Det er mig, som er Leon Frevert

Sarah:Jamen kom da indenfor og få en Nutella-mad. Du er sikker på at det var dig der gjorde det....?


2. scene På Troels Hartmanns kontor

Morten Weber, Rie Skovgaard og Troels er til stede. Troels sidder i sin stol med en whisky i hånden.

Morten: Det er nu fuldstændig bevist at Bremer fakede sit ildebefindende. Han må have forberedt det længe. Jeg tror ikke det gavner hans genvalg særlig meget.

Troels (overbærende): Nej han var jo også OK hos Reimar Bo da han påstod jeg havde kendskab til Nanna Birk Larsen. Det er jo rart nu behøver jeg ikke at besøge ham på hospitalet

Rie: Måske kunne vi lade det sive til aviserne. Hvad siger du Morten?

Morten: Ja det skulle nok kunne lade sig gøre. Men de har sikkert selv fundet ud af det. Så står vi stærkere hvis vi holder en lav profil.

Troels (tåget): Det var mig som dræbte ham....Det var mig som dræbte ham...Det var mig som dræbte ham....(tager endnu en slurk fra glasset). Han var jo min mentor mit forbillede. Det var jo ham som gav mig alle de beskidste tricks og nu har jeg dræbt ham. Nu tror folk at jeg vidste han var svag.

Morten: Hold nu kæft, Troels. Han havde glædeligt taget livet af dig hvis ikke det var han var midt i en valgkamp

Troels: Det er det nu er jeg også nødt til at bolle hans kone. Hun er fand'me så grim [ødipus-kompleks!?]

(Morten Weber går. Rie er på tomandshånd med Rie. Troels er stadig betænkelig mht. om Rie kan have været indblandet i mordet på Nanna Birk Larsen.)

Rie: Du ved jo Troels at du altid er velkommen hos mig i min lejlighed. Sådan en rask fyr som dig tager vel ikke skade af lidt fritid.

Troels: Nej, det er nok ikke så godt. Vi skal nok finde en dag; det er jeg sikker på. (Troels skynder sig ud og efterlader Rie på sit kontor)

3. scene I Sarahs lejlighed

Sarah og Leon Frevert sidder og spiser Nutella-madder. Sarah hører på Leons historie.

Leon: Det var svært.....Hun ville altid danse mavedans....

Sarah: Din kone...?

'Leon: Ja...!

Sarah: Jeg troede at hun var erklæret homoseksuel og levede i registreret partnerskab

Leon: Nej det var kun noget hun gjorde fordi hun troede at hun ville være mere interessant i mediernes øjne. Vi blev aldrig skilt, men hun ændrede sig. Når jeg kom hjem skulle jeg sige be-be før jeg måtte komme ind i stuen ellers fik jeg verbale prygl.

Sarah: Den mand vi fandt dinglende ned fra coasterens loft. Kendte du noget til ham?

Leon: Det kan have været enhver anden...en matros fra Polen...Hvem sagde at det var mig?

Sarah: Statsadvokaten. Han prøvede at beskylde mig for mordet på min kollega inden vi tog ud til coasteren...Men hør her. Sagde din kone noget om at hun ville stille op for De Liberale.

Leon: Nej, hun holdt altid privatliv og sit politiske liv skarpt adskilt. På den måde var der ingen som kunne opdage at vi stadig var gift.

Sarah: Men var du ude i lejligheden den dag mordet skete?

LeonJa, jeg havde fået nøglen af min kone som gerne ville vide om der var noget at komme efter, så hun må jo have haft én eller forbindelse til De Liberale.

Sarah: Har du talt med andre om det her som kan bevidne at du var derude.

Leon': Nej, ikke rigtig. Du er den første.

Sarah:Hør her Leon. Vi er nødt at komme hurtigt væk herfra . Vi er ikke i sikkerhed her nogen af os. Kender du nogen du kan være hos?

Leon: Nej, eller måske

Sarah: Så må vi tage direkte ind på Politigården så vi kan få stoppet Statsadvokaten. Han er sikkert købt og betalt af Bremer. Han kunne være én eller tredierangsskuespiller. Han har vidst ikke rigtig identificeret sig endnu.

Leon: OK

4. scene På motorvejen i Sarahs Nissan Micra

Leon og Sarah er på vej ind for at afsløre "Statsadvokaten". Ved afkørslen kommer en civil bil og kører op på siden af de to. Den har blændede ruder og prøver at tvinge Sarah ud i rabatten. Sarah sætter farten op.

Sarah:De må have fuldt efter dig.

Leon:Ja. De har vidst jeg var i live endnu.

(Biljagt instrueret af Martin Spang-Olsen)

Sarah stopper på en S-togsbro.

Sarah: Kom Leon. Det er vores eneste chance for at slippe væk.

(I forsøget på at falde ned på et kørende S-tog rammer Leon køreledningen og får 30.000 volt igennem sig. Han er død på taget.)

Sarah: Shit

Sarah ringer til sin overordnede og toget bliver stoppet på Kbh. Hovedbanegaard

Sarah:Det her er Leon Frevert. Han er stadig gift med Lise Frevert. Var det ikke ide lige at checke om Statsadvokaten overhovedet har et navn.

Chefen: Du kommer med mig, Lund så tager vi din S-togs-passager til Retsmedicinsk.

5. scene På Politigården, København

Sarah Lund er så småt ved at have overbevist chefen (hvad hedder han egentlig?) om at Statsadvokaten er Kim Bodnia som tjener lidt ved siden af.

Chefen: Han skulle have været her for 10 min. siden

Sarah: Han vidste jo at Leon og jeg slap væk på S-toget. Det var sikkert Bremer som styrede det og ringede til Kim Bodnia om at jobbet var afsluttet.

Chefen: Du skal bare lige vide at vi overvejer at sigte din advokat for dokumentfalsk alligevel: Han må ikke opfinde falske rapporter selvom den anden advokat også er en skuespiller.

Sarah:Tag ud til Lise Frevert og afhør hende, men pas på hendes ordforråd. Det kan lamme hel specialstyrken. Find ud af om hun havde noget med De Liberale at gøre.

6. scene Troels Hartmanns kontor

Aftenen er faldet på. Troels er stadig i syv sind om Rie Skovgård har ligget med Dessau. Han sidder på sit kontor og stirrer tomt ud i luften. Rie kommer ind, da hun føler at Troels ikke har slugt hendes første forklaring.

Rie: Jeg tænkte nok du var her

Troels: Ja, der er jo valgkamp. Ikke sandt!

Rie: Du undgår mig, hvorfor?

Troels skal lige til at sige noget men æder sine egne ord. Han tager mod til sig.

Troels: For fanden, Rie. Du vil da ikke have at jeg skal tro at dig og Dessau ikke endte i kanen sammen på Hotel Skt. Petri. Du har jo gået og bagt på mig de sidste dage som en løsagtig kvinde som har en fandens masse i klemme!!!

Rie: Når jeg siger der ikke skete noget så mener jeg det bogstaveligt "Der skete ikke noget".

Troels(bevæget):Og den vil du have at jeg skal tro på. Dessau var jo ikke ligefrem manden som gik rundt med Viagra på sig. Jeg er ked af det Rie. Jeg er nødt til at fritstille dig. Du får selvfølgelig en pæn aftrædelsessum og så vil jeg godt være fri for synet af dig.

Rie:Troels, du gør mig uret

Troels: Beklager Rie. Jeg kan ikke løbe den risiko.

Rie går grædende væk og smækker vildt med døren

7. scene Senere på aftenen. På vej ud til Lise Freverts bopæl på Østerbro

Lund vil prøve at anholde Lise Frevert selvom hun kan være advaret af enten Kim Bodnia eller Bremer. Politiets Indsatsstyrke er tilkaldt da hun er kendt for altid at være bevæbnet.

Sarah: (i radio) 27 kom ind

John Scmidt:Vi er ready to go. Er der lys i vinduet.

Sarah:Ja men det kan være hun ikke har slukket lyset på vej ud. Jeg prøver lige med lidt hornmusik. (Sarah tænder kort for udrykningshornet)

En rødhåret kvinde løber pludselig ud fra opgangen og væk fra Sarah Lund op mod Ndr. Frihavnsgade. Sarah Lund løber efter hende. Hun er ikke bevæbnet da hendes pistol stadig ligger på Politigården efter hun blev anholdt af Kim Bodnia.

Sarah: 27 fortsætter mod Ndr. Frihavnsgade

John Schmidt:Vi skifter position og afventer ordre

Sarah forfølger den rødhårede op ad Ndr. Frihavnsgade hen over broen ved Nordhavn Station og ud mod pakhusene på havnen. Den rødhårede dame er i utrolig god form.

Sarah løber mod pakhuset og står ved gavlen. Hun går ind i pakhuset.

Sarah(råber: Overgiv dig Lise. Vi ved du var i lejligheden.

Lise(skjult): Gu' vil jeg ej. Det er også en utrolig påstand at komme med hvor har du det fra?

Sarah: Din mand, jeg var den sidste der snakkede med ham inden han ramte S-togsledningen

Lise(kommer frem): Din møgluder. Du slog Leon ihjel.

Sarah: Nej, det gjorde dem var efter mig og som advarede dig

Lise Frevert prøver at overfalde Sarah men sekundet er hun omgivet af lutter mænd med ørepropper i ørene(John, Sebastian og NC)

Sarah: Klokken er 23.35. Du anholdt mistænkt for medskyldighed for mordene på Nanna Birk Larsen og Jan Meyer


8. scene på Politigården

Sarah og Lise sidder alene i et forhørslokale. To stærke viljer mødes. Bagefter er der kun en vinder og en taber. En advokat er tilkaldt men han har stadig ikke vist sig.

Lise: Du ved godt I kun må beholde mig i 24 timer.

Sarah: Skal vi starte uden din advokat

Lise: Ja det kan vi jo ligeså godt. Hvad skulle jeg have at skjule?

Sarah: Ja når nu du siger det selv. Hvorfor måtte vi ikke vide noget om din mand. Du har angiveligt levet i registreret parforhold men var virkeligheden hele tiden gift med din mand Leon.

Lise: Leon kunne ikke acceptere at jeg nærmede mig toppen og han bare sank længere og længere ned under gulvhøjde. Ja han kravlede nærmest rundt i stuen.

Sarah: Kunne det ikke være fordi du tvang ham ned på knæ...ja jeg mener bogstaveligt talt...

Lise: Leon var en hund. Han skulle have strenge instrukser for at fungere. Jeg kunne da ikke vise ham frem i Folkepartiet. Han havde i lang tid nydt godt af min succes.

Sarah: A propos Folkepartiet. Det gik vist ikke helt så godt længere. Var du ikke op at slås med formanden på et tidspunkt.

Lise: Ja det kan man da godt kalde det. Jeg mente også at jeg havde brug for et af jakkesættene til at beskytte mig.

Sarah: Da så formanden insisterede og sagde at hun havde fuld kontrol med jakkesættene, hvorfor stjal du hendes peberspray.

Lise: Ja ville påvise at hun stadig var lovbryder og gik rundt med noget på sig som var forbudt i følge våbenloven. Jeg skulle nok have tænkt mig en ekstra gang ad for næste dag var mit dørskilt på Borgen fjernet.

Sarah: Du vidste altså godt at dine dage i Folkepartiet var ved at være slut. Var det der du kontaktede Bremer som du selvfølgelig kendte fra din tid i kommunalpolitik.

Lise: Bremer var én man kunne stole på. Han var god til at løse andres problemer når de kom til ham personligt.

Sarah: Hvorfor skulle han løse et af dine problemer. Ja mener I tilhørte jo ikke samme parti.

Lise: Det gjorde ikke så meget. I Borgerrepræsentationen så man ikke så nøje på hvilket parti folk tilhørte. Bremer ville hellere have at alle var enige, men så var der jo lige ham Troels Hartmann. Hvis jeg kunne finde en pige og invitere hende med op i en lejlighed, så ville jeg blive tilbudt en mulighed for at stille op for De Liberale. Det skulle jo nok være meget let. Jeg kendte stadig en del unge piger.

Sarah: Det var med andre ord dig der fik en ung pige til at stille i De Liberales partilejlighed mod at du fik et sæde hos de Liberale.

Lise: Jeg kunne da ikke forestille mig at de ville myrde hende, bare have lidt fest og ballade.

Sarah: Da du hørte om mordet på Nanna Birk Larsen. Hvorfor gik du så ikke til politiet.

Lise: Jeg vidste ikke noget som kunne skade mig. Pigen gik jo derop af egen fri vilje.

Sarah:Ja med mindre du brugte samme metoder på pigen som din mand Leon.

I det samme kommer en forpustet advokat ind af døren.

Advokaten: Ja alle indfaldsveje var spærret pga. aktivister der demonstrerede pga. Ungdomshuset.

Sarah: Det gør ikke noget. Vi har nok her. Vi opretholder anholdelsen i 24 timer og vi sender dig en udskrift af dette forhør. Lise vil komme i grundlovsforhør i morgen hvor de ville tage stilling til evt. varetægtsfængsling.


Advokaten: Åh,nej Lise. Har du nu talt over dig igen.

9. scene Hos familien Birk-Larsen

Familien sidder sammen og ser TV-avisen.

Reimar Bo (Til billeder af Bremer som bliver anholdt): "Det er formentlig en af de største skandaler i dansk politisk historie. Overborgmester Poul Bremer i København blev i dag anholdt for mordet på Nanna Birk Larsen. Ved at myrde en pige i De Liberales lejlighed ønskede han at skandalisere sin direkte modstander Troels Hartmann. Selv fik han et ildebefindende under en direkte debat men det var fingeret. Poul Bremer havde forberedt dette i forvejen for at miskreditere Troels Hartmann. Senere har han prøvet at sinke efterforskningen af mordet ved at plante en kendt dansk skuespiller i politiets organisation. Der venter nu en længere udredning af overborgmesterens magtmisbrug.

Alle omfavner hinanden og græder. Forløsningen er en realitet. Forbrydelsen er opklaret.

copyright Spademanns Leksikon