"Den passer som fod i hose"

Her ses den første udgave af fodstokken.
~ Carsten Koch om sine sokker

Fod er en gammel måleenhed fra før man fik opfundet centimetermålet.

Fod blev ofte brugt i forbindelse med tommer, hvor tommer var størrelsen på en tommeltot og fod var størrelsen på, øh, ja, en fod. Det var den korte version, nu kommer en alenlang forklaring.

Som du måske kan regne ud var denne længdeangivelse noget upræcis, da folk jo som bekendt har forskellig størrelse fødder. Ikke at højre og venstre fod var forskellige i størrelse, mere sådan generelt. Der var således ikke særligt let at finde en sko der passede. "Hvor stor skal skoene være?", "Årh, sådan cirka en fod", "Desværre, den størrelse er udsolgt."

Noget rigtigt rod, ikke?

Så nogle kvikke forretningsfolk fandt på at en fod skulle have en bestemt størrelse på 30,48 centimeter[1], som var størrelsen på fødderne af Peter den Store og der blev fremstillet tommestok og fodstok, som folk så kunne bruge i stedet for deres egen fod og tommeltot. Så nu foregik samtalen i skobutikken således: "Hvor stor skal skoene være?", "en fod og ½ tomme", "Desværre, den størrelse er udsolgt. Var det ikke noget med et par handsker?"

FaktaRediger

  • Fod kan også bruges til at måle bredden
  • 12 tommer svarer til en fod, da det har vist sig af folk med 12 tommelfingere er lige så klodsede, som hvis de brugte fødderne. I øvrigt blev dette forhold opdaget af Ludvig XVI da han nuldrede tæer på Marie Antoinette.
  • Selv om vi i vore dage har opfundet centimeter bruge fod stadig, for eksempel til at måle skibe lige som tommer bruges til at måle (trykfølsomme) skærme.
  • Vi kan heraf konkludere at en fodbold er 30,48 centimeter i diameter.

Læs mereRediger

FodnoterRediger

<references>

  1. Du kan læse mere om dette i historien om Askepot.
MediaWiki spam blocked by CleanTalk.