Følelser

"Det er bedst, hvis en kvinde ikke lader sig smigre af en mand, der ikke har til hensigt at gifte sig med hende; Og det er en galskab hos enhver kvinde, hvis hun lader en hemmelig kærlighed spire i sig, og som, hvis den ikke genkendes og besvares, må fortære det liv som nærer den, og som, hvis den opdages og besvares,[1] som et blålys vil føre til øde vildnis, hvorfra der ikke gives nogen udfrielse"

~ John Donne om hvorfor han aldrig kunne drømme om at stille op i morgen-tv og berette om 'den anden kvinde'


Følelser er det emotionelle brændstof, der driver motoren i morgen-tv, hvad enten det er den søvnigt resignerende danske model (øverst),[2] eller den mere latin-inspirerede britiske version, hvor det er tilladt for gæsterne fysisk at overfalde hinanden, så længe der samtidig befinder sig en gasfed blondine hårdtpumpet kvinde i studiet [3]

Følelser er den del af den humane cyklus der hjælper os med at udtrykke vort inderste selv.[4] Følelserne kan dog også have en detrimental effekt, i tilfælde af depression, had, smerte, sorg osv. Mange mennesker foretrækker fuldstændig at lukke af for følelserne, og dermed også hele den sensoriske verden. [5] Til dette formål findes derfor en lang række af vanedannende lægemidler, som anbefales af Sundhedsstyrelsen, ligesom masser af alkohol og narko også kan være nyttige at have ved hånden,[6] når uønskede og voldsomme følelser skal debatteres, dulmes, dæmpes, elimineres, fjernes, forlænges, forstærkes, fortrænges, forvrænges, kanaliseres, psykoanalyseres og undertrykkes.

Kommercialiserede følelser: Den emotionelle kapitalRediger

Almindelige mennesker får nu om dage deres følelsesmæssige behov dækket via tv og internettet. Derfor er al tv- og medieproduktion primært fokuseret på at formidle følelser af enhver slags, så Susanne Lanas gamle sang om, at "tårer er guld" har fået en ny aktualitet. Af hensyn til overskueligheden samler man dog følelsesudbruddene i blokke med tematiserede emner. Således findes der en lang række mad- og boligprogrammer, motionsprogrammer, overlevelsesprogrammer, samlivsprogrammer og terapiprogrammer, hvor vanskabte kontanthjælpsmodtagere kæmper sig fri af den sociale arv, opgiver deres heroinmisbrug, får en universitetsuddannelse (som cand. sosu), taber 140 kilo og bliver valgt til formand for den lokale frimærkesamlerklub.
Men uanset om det er glæde eller sorg, der kommer til udtryk på de deltagendes ansigter, så er det følelserne, der zoomes ind på. I pauserne vises klip med kattekillinger.

Relaterede emnerRediger

Følelsesmæssige fodnoterRediger

<references>

 1. eg: hvis kvinden giver efter for sin utæmmelige lidenskab og kravler i kassen med stodderen begår utroskab
 2. Den afdøde ejendomsmægler Jan Fog bliver interviewet af Cecilie Frøkjær om, hvordan det føles at være genopstået fra de døde i en kunstig krop, der er bygget af stamceller fra bortførte ufødte babyer og kulfiber-nanorør
 3. kvinden er vigtig, fordi hun udgør et potentiale for iturevet tøj og andre seksuelle forulempelser, hvilket hun jo også er klædt på til i ovenstående tilfælde
 4. såfremt et sådant eksisterer
 5. For Verdenen er bygget på følelser (for det meste had), og følelser er grundlag i virkeligheden fra verden. Eller noget i den stil. en form for reciprokal empatisk respons, der bygger på en genetisk kompatibilitet (i modsat fald opstår, hvad psykologerne benævner kognitiv dissonans)
 6. eller i medicinskabet i det mindste
 7. Ordet "følelser" kan dog også have en meget nærliggende, men noget anderledes betydning. Fx at man... nej vent, der er ikke andre betydninger.
  (Jamen, så blev vi da meget klogere)
 8. se også Midtvejskrise
 9. Nu med lugt! Prøv OdoramaTM fra Wunderbaum
MediaWiki spam blocked by CleanTalk.