Appleismen

Dette billede kaldes et iLogo.

"Den har ingen børnesygdomme!"

~ Én-eller-anden Kjøbenhawner om Iphone 6's update der gjorde at den ikke kunne ringe.


"Jo den har, din lallende nar..."

~ Mig om Ovenstående


Appleismen (Engelsk: Cult of Mac) er en internationalt baseret trosretning, der rent religionsvidenskabeligt placeres i gruppen af såkaldte "Cargo-kulter", der som bekendt er proto-religioner[1], vis' opståen bygger på en religiøs tro på visse materielle goder. En tilhænger af Appleismen kaldes iSheep, og vil til hver en tid benægte enhver kritik af Apples produkter, uanset hvor berettiget det end måtte være.

iCeremonierRediger

 
De fleste gudstjenester falder en tirsdag kl. 10.

iOfringerRediger

For at kunne vise sin fanatiske dedikation for flest muligt, ventes enhver iSheep at dukke op til Appleismens templer, såkaldte iStores, hvor den enkelte iSheep ventes at bøde 13-24.000 kr for en voldsomt hypet datamat, der for iSheepens skyld dog kaldes en MacBook. De mest dedikerede iSheep vil endda rose datamaten for at kunne mindre end f.eks. ASUS' produkter[2], ved at fremhæve designet. På vej til Templet forventes den enkelte iSheep, at informere alle i hele verden om det, ved at lave en note på Facebook fra den nyeste iPhone, og gerne medens man bestiller en iPad på vej hen i køen af iSheep der sover foran templet.

iMissionRediger

 
To proselytter der viser deres dedikation.

Fuldstændig på linje med Jehovas Vidner, ventes alle iSheep at missionere for enhver der endnu ikke har set Lyset. Det er noget der opfordres til at foregå hvor som helst, fra caféer og biblioteker til arbejdspladser og elektronikforretninger. Modsat Jehovas Vidner, vil den typiske iSheep dog ikke være forsynet med en forudgående oplæring i argumentation, da det forventes fra alle øvrige iSheep, at Apples produkter taler for sig selv. Dette giver fra tid til anden nogle sjove situationer, hvor en iSheep bliver stillet spørgsmålet "Hvad gør at maskinen er 15.000 kr værd, når et andet mærke til 3000 kr kan 5 gange så meget?", hvorefter den pågældende iSheep, vil se desorienteret ud - derpå fornærmet, og til sidst arrogant - for at slutte af med det knusende svar; "Det er en Mac..." I ekstremt sjældne tilfælde kan man få svaret: "Jeg kan godt lide, at tingene kan fungere trådløst mellem hinanden.". En iSheep vil da have beskrevet Bluetooth for sit udsete mål for omvendelse.

iHelligdageRediger

 
iHelligdagen "iPhone What-not Præsenteres"

Appleismens helligdage er en speciel oplevelse for enhver ikke-troende, da det i reglen bliver en global event der menes at samle alle til endnu ét af Livets Store Øjeblikke. De mest almindelige iHelligdage er: "iPhone What-not Præsenteres", "iPad-update Udkommer", og sidst men ikke mindst "Apple-chefen Taler om de Kommende iHelligdage". Enhver tro iSheep vil samles med sin menighed, tænde for alle sine Apple-produkter, inkl. de få "gamle" iPhones der endnu ikke er smadret[3], og dermed gøre sig klar til at se Apples Øveste Chef på storskærm, samtidig med at man ser ham på sin datamat og sin tablet, medens man skriver på Facebook på sin iPhone om hvor revolutionerende et øjeblik det er man nu bevidner. Hvis alt går som det skal, vil man være blevet informeret om den sidste nye version af alle de ting man allerede ejer, hvorefter man kan begynde at planlægge opsparing og forbrugslån til den næste iOfring.

iTeologiRediger

Enhver tro iSheep, vil kæmpe til tegnebogen tømmes på, at Appleismens mest grundlæggende læresætninger ikke nedgøres, modsiges, hånes, eller værst af alt: modbevises. For at sikre, at denne mentalitet kan opretholdes effektivt, er der nogle grundlæggende sætninger enhver iSheep skal kunne sige uden at blinke. Disse sætninger er korte, og lette:

 • "Et Apple-produkts sikkerhed kan ikke brydes."[4]
 • "Et Apple-produkt er altid pengene værd."[5]
 • "Et Apple-produkt har ingen fejl."[6]
 • "Et Apple-produkt er altid opfundet af Apple."[7]
 • "Et Apple-produkt er altid udviklet af Apple."[8]
 • "Et Apple-produkt har altid et stilrent design."[9]

iGuddommenRediger

 
Selveste Æbleguden!

Appleismens ubestridte guddom er Steve Jobs, der af de fleste iSheep bliver opfattet tæt på ufejlbarlig. Alt hvad Steve Jobs har gjort i sin tid i Apple er således at opfatte som "innovativt", "originalt", "rigtigt", "fremsynet" og lignende begreber, som iSheep mener beskriver Steve Jobs på passende vis. Da Appleismen jo netop har mange lighedstræk med egentlige religioner, vil tilhængerne - altså iSheep - konsekvent benægte enhver udtalelse der så meget som anfægter at Steve Jobs kunne være ufejlbarlig. F.eks. høres ingen - og det skal forstås som ingen - iSheep kommentere på det faktum, at Steve Jobs engang blev fyret, fordi at Apple selv fandt ham diktatorisk og umulig at samarbejde med.

iDjævleskikkelsenRediger

Dette skal naturligvis ikke forstås som "Djævel" i klassisk forstand, altså med en regulær Satan som det ses i f.eks. Kristendommen og Islam, men tværtimod den religionsfænomenologiske[10] kaosskikkelse der fungerer som en årsag til at Det Gode - altså Apples produkter - har en eksistensberettigelse. Traditionelt har denne skikkelse været udgjort af Microsoft, men i takt med at andre elektronikudbydere er blevet store, har de mange iSheep efterhånden vendt deres hensynsløse indoktrinering mod alle og enhver der ikke lige brøler "hallelujah" når en af de store iHelligdage oprinder. Denne attitude har dog skabt et noget ambivalent forhold mellem iSheep og almindelige mennesker, for på den ene side elsker en iSheep at prædike sit meningsløse nonsens overfor nye, mulige konvertitter, men på den anden side drives en iSheeps tro primært af én eneste tanke: "Så længe jeg har Apples produkter, er jeg et langt bedre menneske end alle dem der ikke har."

iRetorikRediger

Ord benyttet af iSheep for at beskrive elementer i deres sekt:

 • "Evangelisme" bruges ofte om at fortælle om Apples produkter.
 • "Forfølgelse" bruges ofte om at fortælle om andres syn på iSheep.
 • "Martyr" bruges ofte om at fortælle om iSheep selv.

Som det ret tydeligt fremgår, er det den selv samme retorik kristne traditionelt har benyttet om forskellige situationer, der vedrører selve det at være Kristen og altså ikke blot om at være menneske der er kristen af tro.

iAndetRediger


iNotesRediger

 1. dvs. religiøse samfund der endnu ikke er anerkendt som ligeværdig med f.eks. Kristendommen
 2. Der koster mindre end det halve.
 3. I et ynkeligt forsøg på forsikringssvindel.
 4. Secunia-rapporten á 2010, Hackerangrebet á 2014 og Loginhullet á 2017 ignoreres.
 5. At prisen i snit er 35% højere end lignende produkter ignoreres. Også det faktum, at Samsung producerer Apples hardware og skærme.
 6. At en iPhone ikke kan ringe, bøjer og har svært ved at fange mobil-nettet ignoreres.
 7. At f.eks. Musen og Tabletten ikke er, ignoreres.
 8. Den omfattende industrispionage ignoreres.
 9. Ja, det er mage til Ikeas.
 10. Det betyder "ting der normalt sker i religioner"