ThumbsUp.gif
Her ses en typisk brødreflok blandt Amish-folket
Eksempler på Amishfolket. Børnene tæller ikke med.

"De er jo fucked up!"

~ Oscar Wilde om Amish


"Se Dem kan vi lære noget af!"

~ Låsby-Svendsen om Amish's skattetryk


Amish (Dansk: Ar-misj) er en kristen sekt der hovedsageligt holder til i USA. Medlemmerne kan kendes på at være ekstremt militaristiske, der lever efter et strengt system af regler. Det sidste overrasker vel ingen, når man tager i betragtning, at sektens medlemmer oprindeligt kommer fra Tyskland.

FamilielivetRediger

 
En gennemsnitlig familie, fordelt over ét ægtepar og deres børn. Parret til højre er hhv. 32 og 38 år gamle.
 
Legetøj er meget populært blandt Amishernes børn og døtre. Her: Amish's variant af Barbie og Ken.

OpstartRediger

Under normale omstændigheder[1] vil en Amish af hankøn udse sig sig en hustru blandt egnens ledige ungmøer. De vil så indlede et forhold, der typisk opretholdes i et par timer efter kirketid, ca. en gang hver anden uge. Sex har man ikke. Det unge par, han 18-25 år og hun 14-18 år, vil da gifte sig, og tilbringe nogle nætter med at hengive sig til den af Gud indstiftede, fysiologiske manifestation af deres virke som mand og kone[2]. Hvis alt går vel, vil husets frue føde en række børn og nogle døtre indenfor en overskuelig årrække på maks 18 måneder.

DagligdagenRediger

En typisk familie vil have en dag der begynder kl 04.00[3] hvor mændene og børnene begiver sig ud i stalden for at malke familiens kvæg. Kvinderne og døtrene begynder på madlavningen. Herefter følger morgenmaden, bestående af mad med mad, og ofte også mad. Børnene og døtrene vil da begive sig i skole, hvor undervisningen vil blive foretaget af en kvalificeret men ugift kvinde. Børnene vil fortsætte til de fylder 15 år, typisk til og med 8. klasse, medens døtrene bliver taget ud af skolen ligeså snart de får deres første menstruation. De voksne vil derefter bruge dagen på deres almindelige gøremål, som typisk består af fodring af dyr, reparation af gården, snedkeri, slagtning, såning, pløjning, syning, syltning, vævnig, rygning, spisning, pasning, plejning, garvning, snoning, røgtning, røgning, fiskeri, græsslåning, lugning, plukning, plantning, udplantning, henkogning, oprydning, rengøring, mugning og måske en kop kaffe i køkkenet ved 14-tiden. Ved aftenstide mødes familien til bøn og aftensmad, for til sidst at få lidt søvn. En gang hver anden uge er der gudstjeneste, som altid afholdes i et privat hus og på plattysk.

UniformRediger

Alle medlemmer bærer uniform, der så vidt muligt holdes indenfor en farvekode på 60 nuancer af sort[4]. Dette er naturligvis for konstant at minde medlemmerne om, at hver enkelt er Den første soldat i Guds Hær, som et populært Amish-ordsprog siger. I den oprindelige version lyder det fulde ordsprog: Eder ere den Förste Soldat i Guds Armée, dog ej Frillerne (Kvinder, red.) thi Deres Mission ere at Föde Börn! ...Ifølge den gængse forskning på området, er det kun pga. sproglig dovenskab at man ikke længere siger det hele. Kvinderne bærer altså uniformen for at kende deres plads i systemet som leveringsdygtige maskiner til Staten.


ØkonomiRediger

 
Amish Airlines konkurrerer med alle større flyselskaber, og har bl.a. daglige afgange til København.
 
En Amish-kok laver ofte Scheißenschmutz ved statsbesøg i Det Hvide Hus.

Amish-folkets økonomiske situation bærer tydeligt præg af århundreders nedarvet[5] viden omkring forskellige typer opfindelser og fag. F.eks. driver Amish selv et omfattende landbrug, et flyselskab samt en kæde af restauranter, populært kendt i USA under navnet Hoet Quizine, til trods for at restaturantkædens faktiske navn er Lebensmittel, Obst und Kuchen.

LandbrugRediger

Er nok det Amish er mest kendt for. I skrivende stund, består Amish's landbrugsmetoder ikke af noget som helst opfundet efter det herrens år 1642, men det har alligevel vist sig vanvittigt effektivt, f.eks. slår høsten aldrig fejl, og sektens medlemmer er vokset i antal fra 10.000 i 1920 til 225.000 i 1921[6]

Amish AirlinesRediger

Har pr. 1/1 2014 ruter til alle europæiske hovedsteder, inkl. Tilst. Ydermere har de daglige afgange til Japan, Australien, Indien og Grønland. Med aktieposter på hhv. 32% i Pan Am, 24% iThai Airways, 38% i SAS[7] og 89% i Lufthansa er Amish Airlines et firma med et virkeligt moderne og globalt udsyn - paradoksalt nok benytter bestyrelsen intet elektronisk, og den daglige ledelse udføres af mellemmænd, typisk afhoppere der derfor stadig har en vis' forbindelse til Amish's inderkredse.

Lebensmittel, Obst und KuchenRediger

Som nævnt ovenfor, er det en kæde af restauranter som indtil videre kun ses i USA, og dette endda begrænset til staterne Pensylvania, Maryland, Rhode Island og Israel. Kæden har en årlig omsætning på 3.000.000.000 amerikanske dollar, som fordeles på 5800 restauranter der alle er indrettet ens: stole, borde, mad og personale. Kædens mest berømte ret er Scheißenschmutz der frit[8] oversat fra plattysk betyder Luksuskvalitet. Denne ret sammenlignes ofte med en BigMac eller en Nr. 12 nede fra den lokale pga. populariteten, og det er almindeligt kendt, at Amishernes mål er at denne ret en dag skal udskifte det globalt kendte brand, Burgerking.

KulturRediger

 
Amish's berømte sammenhold. Her samles et Ikea-køkken, dog uden hårde hvidevarer.
 
Dung Gatherer MC er vidt berømt for at rappe om landbrug.

Amishernes kultur er bygget op efter stærkt religiøse - og tyske - principper, der værdsætter respekt for de ældre, sammenhold, militarisme og disciplinering af børn og døtre.

MusikRediger

Musikindustrien lider i Amish-regi, for at sige det rent ud, men fra tid til anden dukker der et medlem af Amish op på den internationale musikscene, senest Lady Gaga der dog er udstødt for sin åbenlyse transseksualitet.

RumspringaRediger

Er en del af den svære overgang fra barn og datter til voksen. I denne periode forventes det, at alle amishbørn og deres søstre tager ud at se sig lidt omkring, og løbe evt. horn af sig. Det er altid et større tilløbstykke blandt de øvrige amerikanere når dette sker, for det regnes som virkeligt underholdende at se en 17-årig knægt klædt i 300 år for gammelt tøj, drikke sig fuld i én dåse Somersby, medens hans søstre på kun 12-14 år [9] får taget mødommen af en lang række mænd. Med til historien hører, at pigerne ikke dyrker frivillig sex når de er på Rumspringa, men blot er nemme at fange pga. deres manglende dømmekraft og stærkt begrænsede skolegang.

NoterRediger

  1. Dvs. inkl. en børnedødelighed på 68%
  2. På dansk: de knalder
  3. Om vinteren ligger de og snuer til halv fem.
  4. Jf. evt. Hugo Boss
  5. Og indavlet
  6. Ingen kender det præcise tal for 2014
  7. Den britiske elitestyrke, ikke flyselskabet
  8. Meget frit
  9. Afhænger som sagt af menstruationen