En albino er et blegt individ, der lider af såkaldt albinisme, som kommer fra det latinske ord albus, der betyder albue hvid. Både planter, dyr og mennesker kan lide af albinisme. Jagtsæsonen ligger i september-oktober.

Albinisme hos menneskerRediger

 
Her et billede i sort-hvid af den nu afdøde rock-albino Johnny Winter. Ingen grund til at spilde farver på ham

Allerede i dødehavsrullerne[1] nævnes albinisme i andet brev til Hippolyserne, kapitel 2, vers 8:

  Thi de skal kendes på deres røde åsyn, deres pergamentblege hud og deres gulnede tænder. Og I skal sande, at disse er albinoer og derfor må jages om efteråret  
Dødehavsrullerne


Videnskabeligt blev albinisme første gang beskrevet i 1908 af lægen Sir Archibald Garrod med disse ord:

  I Africa findes der Negre, der er Hviide, lige til man skyder dem. Da bliver de Røde mange Steder. I vort gamle Engeland findes dog ogsaa Hviide, der er Hviide. Dem skyder man ikke. Man ved ei hvorfor...  
Archibald


I dag ved man med bestemthed, at albinisme er arveligt fra forældrene, der måske ikke selv er albinoer, men indeholder et særligt hvidt stof i moderens æggeledere og mandens skrubtudser, der ligesom lægger sig over det hele på en eller anden måde. En seksuelt overført sygdom, kan man sige. Det er et krav fra EU, at begge sexatleter skal have denne defekt. Ellers får man bare helt normalpigmenterede børn, som ikke smager nær så godt.

Folk, der ikke har fået nosset sig sammen til at blive rigtige albinoer, kan kendes på et svagt rødligt hår, fregner og måske pigmentmangel i øjet. De skal stege en lille smule længere ved svag varme. Husk hvidløg, endelig hvidløg!

Den videnskabelige baggrundRediger

Der skal bruges en afmålt portion melanin og noget tyrosinase for at lave børn med blå, grønne eller brune øjne. De sexistiske forældre fra forrige afsnit har haft noget vrøvl med tyrosinasen, og derfor har deres børn røde øjne[2], hvid hud og hvidt hår. Den manglende tyrosinase giver en pikant smag, der går godt sammen med en flaske hvid Bourgogne[3].

IntelligensRediger

I forhold til almindelige andre mennesker, er albinoer meget intelligente. Det er de nødt til at være, fordi der altid er nogen efter dem. Sky, med ryggen mod væggen, sidder de på stamværtshuset, så de kan se alle, der går ud og ind. Albinoer er i øvrigt kendt for at være gode krydsordsløsere, hvis ellers navnet på "Danmarks dronning" er Molgretje og "bureaukrat" er en shlankepave. Diskutér aldrig med en albino. Hvidt er hvidt og sort er sort i deres verden.

Er det en ægte albino?Rediger

Et er at skyde en, et andet er at kontrollere ægtheden.

Navnlig i dag, hvor varemærkeforfalskning er mere reglen end undtagelsen, og det flyder omkring os med "Gucchi-tasker" til 200 kr., kan spørgsmålet være meget relevant. Også vore madvarer forfalskes - en slagterpølse burde snarere kaldes en snedkerpølse, da den indeholder mere savsmuld end kød.

Nå. Hvad skal man se efter, når man har fanget en albino?

  1. Øjnene skal være røde, hvis albinoen ellers er levende. Det er fordi man kan se de røde blodkar. Døde menneskers blodkar er ikke rigtig røde efter et par dage.[4]
  2. Træk bukserne ned. Hvad farve har dusken? Godt. Træk nu albinoens bukser ned. Hvad farve har dusken? Den skal være hvid. Mange metrosexuelle mænd og kvinder i dag er dog duskeløse for at simulere noget pædofili under kønsakten. Hvis det er tilfældet må du pænt trække bukserne op igen og koncentrere dig om øjnene.

Albinisme hos dyrRediger

 
Sådan ser en glad dansker ud, når han lige har nakket hele Norges ukronede nationaldyr: Albino-elgen Albin [5]

Mange dyr har hvid pels. Det kan være et tegn på albinisme. Se bare på haren; Røde øjne og hvid pels. Guf for en rovfugl. Eller fjeldræven. Havde det ikke været for klimaforandringerne, ville fjeldræven kunne luske rundt i fjeldene og spise hvide høns i asparges. Men som det er nu, stikker den kraftigt ud mod den græsgrønne baggrund og må leve af bistandshjælp indtil det er jagtsæson, så vi kan skyde den med god samvittighed.

Den hvide bengalske tiger er ikke en ægte albino. Den afsløres nemlig af sine mørke øjne. Rent fake bare for at gøre sig interessant. Bare ignorer den. Havde den været en "Gucchi-taske" havde den været afbilledet i hånden på Anne-Mette Fogh Rasmussen, ikke for en jægers fødder. Skulle uheldet være ude og den er blevet nedlagt alligevel, kan coldslaw anbefales. Husk at spytte blyene ud. Resterne kan fryses ned, hvis det er koldt nok.

Om ikke andet lykkedes det i oktober 2011 en dansker at få nakket en elg, blot én dag efter af elg-jagtsæsonnen var gået ind. Der er tale om hele Norges kæledække, albino-elgen Albin, som for første gang blev fotograferet tilbage i 2006. Men den fik kun lov til at leve i 5 år i pressen, før en dansker satte en brat slutning på kærlighedsforholdet mellem Norge og elgen. To dødbringende skud var nok, og Albin må nu blive solgt videre med en god fortjeneste til jægeren på omkring 10.000. Måske endda 20.000 eftersom det er en sjælden hvid elg. Jægerne i Norge havde ellers en uofficiel aftale, som lød på at Albin var fredet. Men det var dansken fuldstændig ligeglad med, så han nakkede lortet og kom i avisen. Se mere her. Må Albin hvile i fred.

Albinisme hos planterRediger

Ligesom andre planter er albinoplanter helt normale og skal behandles ud fra de lighedsprincipper, der gælder for køen til hospitalerne og ved aktiv dødshjælp. Mange af dem smager godt, men de spredes let over det hele, hvis man bruger et oversavet jagtgevær. Til sådan en sølle plante er det nok at bruge en ganske lille bøsse og den smager lige godt, uanset om den er helt død eller ej. Og du kan alligevel ikke høre den skrige, det kræver specialudstyr.

Planter har normalt ingen far og mor. I stedet har de blomster og bier. For at få en ægte albinoplante skal man altså bruge en albinoblomst og en albinobi.

Udenfor sæsonenRediger

Udenfor sæsonen er det strengt forbudt at rende rundt og skyde albinoer. Hvis trangen til skyderi bliver for stor, må man søge ind ved De Kgl. Priviligerede Bander, der har jagttilladelse i alle større byer året rundt.

Anskudte bemærkningerRediger

  1. Ja, muligvis var det en albino, der slog Det Døde Hav ihjel.
  2. Røde øjne kan også skyldes vinsmagning eller kraftigt blitzlys
  3. Meursault 1997. Albino-årgangen, som vi spøgefuldt kalder den i Grosserersocietetet
  4. Pas på med at bruge kameraer, der fjerner røde øjne, når du leder.
  5. And 13 points goes to... Denmark!!