Lotte Heises højre øje.

Øjet blev opdaget i fordums tider, da en ukendt mand noget og udbrød "øj". De andre spurgte ham, hvad der var los, og han svarede, at han havde fået øje på noget. "Hvordan det", spurgte de, for de var ikke ret intelligente; det var jo før, Spademanns Leksikon blev online for alle. Jeg har da øjne i hovedet til at se med, lød svaret. De andre synes, han var smart, og gjorde ham til høvding. Han var i virkeligheden smart og stiftede optiker-ringen, da han havde fået markedsført øjet.

Øjets positionRediger

Øjet er et stort, blødt organ, der befinder sig i hovedet, afhængigt af hvad vi snakker om. De fleste pattedyr og fisk har 2 øjne, terninger har 21 øjne, hvor en synål kun har ét ligesom en kyklop, encyklopædiens grundlægger. En kartoffel har et ukendt antal øjne, indtil man har talt dem, men det er besværligt.

Øjets udseendeRediger

For kræ: Udenpå er et øje hovedsageligt hvidt med en sort plet i midten og noget farvet substans i en ring udenom kaldet iris. Indeni er det blødt og snasket og indeholder stave og tapper.

Det blå øje: Et blåt øje kan antage mange farver, både rød, gul, lilla og sort er set, og materien kan godt blive grøn i uheldige tilfælde. Det blå øjes farveskift afsluttes altid med pastel. Det blå øjes skiftende udseende er kun et midlertidigt fænomen.

For ting: Man kan ikke se synålens øje fordi det er et hul, men man kan se omridset.

Terningens øjne var sorte indtil legetøjs-revolutionen, hvor terninger pludseligt begyndte at antage alle mulige farver.

Kartoffelens øjne er små og sorte, indtil der begynder at vokse noget hvidt ud af dem - det er nærmest kartoflens sæd.

Øjets formål for kræRediger

Øjet bruges af næsten alle kræ til at se med, hvis de har dem til det formål. Dette sker ved, at der slipper lys ind gennem den sorte plet udenpå og ind til det snaskede indre. Lyset fortolkes derinde af stavene og tapperne til elektroniske signaler, som sendes videre til hjernen. Alt efter, hvor kløgtig ejeren af hjernen er, opfattes dette signal som et syn. Hvis man ikke kan se, er man blind.

Øjets andre formålRediger

Synålens øje fungerer nærmest som et hul, hvor der kommer en tråd af en ukendt farve gennem. Synålen anvender ikke sit øje til at se med, som kræ gør.

Terningen bruger heller ikke sine 21 øjne til at se med; nej, det er for, at du skal kunne se, at du er en taber, når du rafler.

Planter bruger deres øjne til meget forskelligt, afhængig af hvilken sort vi snakker.

Kartofler er i den forbindelse interessante, da øjnene bruges til at blive til nye kartofler på.

Øjet i sprogetRediger

"Jeg kan ikke få øje på dig" siger vi om det, vi ikke kan se, men det er da heller ikke smart at tage øjet ud og anbringe det på nogen, så det er et ret tåbeligt udtryk, vi har gang i der.

'Bagerens dårlige øje' siger vi om en wiener-basse, men vi burde tænke lidt over det blå øje og den gule materie og købe en spandauer i stedet for.