Søren Kierkegaard

Bouncywikilogo.gif
Humor-encyklopædien Wikipedia har en parodi-artikel om Søren Kierkegaard.

"Endelig een deer thaler den samme deilige Sprogh som Jeg. Og han forstår hvilke underværker jeg udretter heer i dette lille land! Han maa være een klog Menneske!"

~ Prins Henrik om Søren Kierkegaard


Søren Kierkegaard er en af Danmarks filosoffer. Født i 1813 og død i 1855.[1] Han skrev en masse filosofiske bøger, såsom "Philosophisk Smugljing eller Smugljing av Philosophie", "Bljiv grjebet av Angest!" og "Rang i Livets heer" samt det største hit: "Baade ogg", hvilket gav ham stor anerkendelse på linje med Barbara Cartland, Jean-Paul Sartre, H.C. Andersen, Platon, Aristoteles, Oehlenschlager og Marshall Grover.[2]

Tidlige livRediger

Søren Kierkegaard blev født - som barn - af en rig uldhandler og en tjenestepige[3]. Efter hans studentereksamen begyndte Søren, på trods af sin unge alder, at læse H.C. Andersens eventyr. Om han fik nogen mening ud af disse bøger, eller om det blot var en af grundene til hans senere mentale tilstand, ligger endnu hen i det uvisse.

Efter sin fars død udviklede Søren en stærk mistro til Kristendommen. Han indså dog ironien i situationen, da han kom i tanke om, at hans far var ateist. Han skrev derfor sin første bog, der viste sig at være starten på en serie af utroligt deprimerende bøger. Han kaldte denne debuttitel for "Angrebet af Ironi og derefter tævet af Sokrates".

Søren havde også en lille kærlighedsaffære med Regine Olsen,[4] og han overvejede længe deres forhold:

  Dyt hende og du vil fortryde det. Dyt hende ikke og du vil fortryde det  
Søren


Disse overvejelser varede så længe at Regine tabte både tålmodigheden og sin mødom, og hun hoppede fast i kanen med en anden.

Kirkestorm og dødRediger

Under en retssag hvor professor H. L. Martensen indkaldte biskop Mynster som vidne, protesterede Kierkegaard, der var nævning, så meget, at han blev smidt ud. Så tog han ud i det danske landskab og lavede en storm imod de hvide landsbykirker, for så at blive selvudnævnt diktator, hvilket også var hans egentlige livsmål.
Dette mislykkedes dog, da kirker er ganske svære at styre, al den stund de er ret tunge. Det hele sluttede, da en mand skød ham ned på en gade.[5] Assistenskirken fløj ned og tog ham med op, da kirkerne fløj tilbage på deres gamle pladser, og netop derfor er Søren Kierkegaard nu begravet på Assistens Kirkegård.

Sagt af KierkegaardRediger

  Naar man smugljer, maa man gjoere det saa aabent at ingjen opdajer det, paa samme maade med Philosophie.  
Søren Kierkegaard i Philosophisk Smugljing eller Smugljing av Philosophie.


  Veer fyldtje med Angest, thi hvis Eder ikke doer af Sygdomme, Krig eller Mord, vil de gennemleve en frygtjelig Aldredom.  
Søren Kierkegaard i Bljiv grjebet av Angest!


  Foerst er man meget spjids og ser derfor grim ud, man er en Spidsborger, og naar man opdager det, bljiver man automatisk perfekt i udseendet, man bljiver Aestetiker, saa begjynder man at teenke om rettighedjer for dem, der ikke ere perfekte, man bljiver Etiker, og saa bliver man mere og mere religioes.  
Søren Kierkegaard i Rang i Livets Heer.


Søren skrev bl.a. under sit forfatterskabRediger

Andre berømte danske filosofferRediger

FødenoterRediger

  1. En hybrid mellem Den unge Werther og James Dean
  2. Grover er kendt som opfinderen af den dumme undskyldning
  3. Han blev dog mest født af tjenestepigen
  4. En formodentlig dytbar dame
  5. Ligesom Andy Warhol, der blev skudt af en lesbisk
  6. Helt efter bogen
  7. Dette har Søren Kierkegaard bestemt alene for dig!