Åbn hovedmenuen

Spademanns Leksikon β

Olympiske legender

OL ringe.png

Gennem den olympiske historie er der indtil videre uddelt 3.235.342 sæt medaljer. Blandt disse hårdtarbejdende EPO-tilfælde vil der altid være de evige stjerneskud - legenderne - dem som hæver sig fra bunden til middelmådighed og gør vort liv udholdeligt og som altid vil stå som forbill......blah. blah.

Nå men det er folk som er værd at huske.

Indholdsfortegnelse

LegenderneRediger

  Paul "Playboy" PattersonRediger

 
Paul blev senere en af Canadas levende ikoner specielt efter han ikke længere var homo

Længe før den kendte stangspringer Sergej Bubka havde sin storhedstid var der én som gav ham kamp til overliggeren.

I 5 OL - fra 1948-1954 - vandt den canadiske stangspringer Paul Patterson guld, også selvom han insisterede på at bruge sin simple vandrestok som stang.
Tilnavnet "Playboy" fik han i sin ungdom i Ontarios skove hvor han forførte uskyldige unge mænd og lærte dem om vandrestokkens magi.

På trods af dette tabte aldrig i popularitet og efter endt karriere lavede han en "Mia Hundvin" og blev straight. Han turnerede rundt i Canada for at hjælpe unge tuberkulosepatienter og højdepunktet var da han i 1966 modtog Nobels Fredpris for sin kamp mod sult i Mozambique.

Om han forblev playboy er ikke til at fastslå, men hans ægteskab med Elsie Patterson varede indtil hans død i år 2000. Han testamenterede efter sigende sin vandrestok til en ukendt dreng i Edmonton.


 
Svend-Aage undtagelsevis i almindeligt tøj

  Svend-Aage JensenRediger

Svend-Aage Jensen var fra Amager og er den største generalist OL har kendt. Han var den direkte årsag til at man indførte moderne femkamp på det olympiske program.

Hans mål var fra starten at vinde flest mulige medaljer i forskellige discipliner.

Allerede i 1948 hvor Danmark iøvrigt klarede sig umådeligt godt bl.a. ved vores svømmepiger lykkedes det Svend-Aage at vinde:

Guld i: tovtrækning, forfølgelsesløb på cykel, fægtning med sabel, stangspring.
Sølv i 50km kapgang, diskoskast...og
Bronze i:latinamerikansk dans (sammen med Ellen Tarmgård), skeetskydning, 200 m butterfly.

Hvis det ikke var pga. flere af Svend-Aages discipliner faldt sammen ville han kunne have fået omkring 20-30 medaljer i alt.

De sidste medaljer vandt Svend Aage i 1972 München i 100 m løb, kuglestød og som skipper på en Soling-båd.

I alt har Svend-Aage vundet ca. 40% af alle Danmarks medaljer gennem tiderne, og nå betragtes som en hel unik tusindkunstner. Han døde dog kort tid efter i 1973 efter endt karriere da han trænede golf...! 
Maxi i en stille stund mellem den forskudte barre og bom

  Maxi GnauckRediger

Maxi Gnauck (født, 10. oktober 1964 i Berlin, DDR) var tysk elitegymnast. Hendes forældre ventede egentlig en dreng som de på forhånd havde givet navnet Max. Da babyen så viste at blive en pige, tilføjede de et "i" i navnet.

Med sammenlagt 27 medaljer ved de Olympiske Lege, Verdensmesterskaber, World Cups og europamesterskaber er hun den mest succesfulde gymnast Tyskland nogensinde har set.

I April 1986,trak Maxi sig officielt tilbage og begyndte et træner-studium. I løbet af 1988 blev Maxi alvorligt skadet da hun var på vej ned af en vandrutschebane mens hun arbejdede i en sommerlejr for børn ved Østersøen. Maxi brækkede én af ryghvirvlerne og hun var næsten lam.
Tre ryghvirvler blev udskiftet med en metalplade.

Siden 1993 har Maxi gået rundt som posedame i Hamburgs gader. 
Bob forsøger her at sætte en kombineret rekord i både længde- og højdespring.

  Bob BeamonRediger

  Et lille spring for Bob - et stort spring for fremtiden  
Niel Armstrong om Bob

Robert "Bob" Beamon, født 29. august 1946 i Jamaica (New York), er mest kendt for sin verdensrekord i længdespring ved sommer-OL 1968 med et spring på 8,90 m, hvor konkurrenterne havde problemer med at komme over 8 meter.

Denne verdensrekord stod i 23 år og blev af Sports Illustrated valgt som et af de fem største øjeblikke blandt sportsbegivenheder i det 20. århundrede hvor en sandkasse er involveret.

Bob siger selv at han trænede sammen med sin Springerspaniel Futte fra han var to år gammel og indtil Futte ikke gad mere.

I dag sælger Bob springmadrasser i New Yorks IKEA og har indti dato solgt over 1400 Sultan Soft.