Åbn hovedmenuen

Spademanns Leksikon β

Som et eksempel på hvad en nabo kan være er der her et billede af Troels Hartmann og Annette Støvelbæk's naboer.

Forpulede narrøve Nabo er det ord som bedst betegner de mennesker som lever i husene ved siden af dit. Man kan også sige det sådan, at det er én, der bor ved siden af én, der har vedkommende som nabo.

Oftest er naboer bare sat på denne jord for at genere dig eller kigge over jeres fælles hæk, når konen slikker sol.

Indholdsfortegnelse

Typer af naboerRediger

Der findes et hav af forskellige slags naboer og her er et lille udvalg:

Glokus Igenum VindusRediger

Den nabo som giver dig myrekryb, fordi han åbenbart altid vander blomsterne uden foran jeres vindue når det er allermest mørkt, og I har glemt at trække gardinerne for.

Han ringer gerne til dig og spørger, hvem du sad og skrev brev til lørdag aften klokken 23.30.

Ire Itum Vultus AntiquusRediger

Den lidt yngre og altid kække nabo, som insisterede på at komme over for at se Rejseholdet eller landskamp med dig.

Du opdager på et givent tidspunkt, at han ofte i weekenderne har herrebesøg, hvorefter du så vidt muligt prøver at undgå ham.

Placidus Specialis ParvusRediger

Naboen du næsten ikke kendte, men som du vistnok mente havde arbejde i Fredericia.

En dag holdt han pludselig op med at komme hjem fra arbejde, men det tænkte du ikke rigtig over før en uge senere, da politiet begyndte at grave i hans have med en stor kran.

Hectos Phacielis MomboRediger

Du betragtede ham som din ven. Du var altid på god talefod med ham. Han lånte hele tiden dine ting, og du lånte hele tiden hans. Han var næsten altid frisk på at komme over og drikke en øl eller to, og du nød disse besøg, fordi han konstant var morsom, flink, frisk, smart og veloplagt, og hans vittigheder fik dig altid til at grine. Kort sagt: en rigtig guttermand!

Men det gik hverken værre eller bedre end, at du en dag kom tidligt hjem fra arbejde, og opdagede hans hede affære med din kone.

Macto Atra NovusRediger

Ham der naboen som altid skiftede bil hver måned, som havde en smågnaven kone og som altid skulle have et nyt samtale-bryggers eller maronie-flisebelægge hele huset, så hans børn var nødt til at komme hjem til dig og låne dit toilet.

Gravatus Niveus PuviaRediger

Børnefamilien som altid holde deres børn indenfor, fordi børnene var meget syge.

Det var desuden også en god idé, at du lige gav dem et par tusind kroner, for hende den yngste skulle nemlig snart igennem en længerevarende operation.

Dog kom faderen hjem hver aften med en masse Tom Hanks-film fra blockbuster og en god slat Jolly Cola - og senere på aftenen, da du prøvede at sove, kunne du ikke høre andet end en flok emsige piger, der skreg 'voulez vous couche avec moi CE SOIR!!!' hele natten.

Infit-Infit DulcisRediger

De to unge pædagogstuderende piger fra Århus som var husvenner, eller kærester eller sådan noget mærkeligt noget.

Du kunne aldrig helt forstå, hvad de sagde.

Quamobrem Foras SermoRediger

Ham den lille diskrete nabo med overskæget og brillerne, som du tilfældevis lige kom til at snakke med en dag, hvorefter han helt umotiveret indviterede dig indenfor.

Her førte han dig ned til et hemmeligt rum under hans garage, hvor han viste dig, at han var ved at bygge en atom-bombe, for at få hævn over alle dem der gjorde grin med ham i folkeskolen.

Sociale derupte ligisRediger

Den dysfunktionelle familie fra helvede, der som regel bor i lejligheden over din.

Mor er maniodepressiv, stedfar er ludoman, baby har kolik, og Junior har DAMP.

Denne familie sørger for åndeløs spænding i tidsrummet 08:00 - 20:00. I dette tidsrum har du en tendens til at kigge op, selv når du er på arbejde eller i den anden ende af byen, fordi damp-junior allerede har ramt dig en gang for meget, imens han afreagerede ved at kaste ting ud af vinduet.

Ca. 20:00 kommer ludoman-far hjem, og, hvis det har været en god dag foran den enarmede i spillehallen, har han købt noget sovemedicin til at tvinge i damp-junior, hvorefter knægten falder i en god søvn, efter en lang dag med at få mor til at tilte, samt banke løs i gulvet til naboen.

Bum bum bum bum bum bumRediger

Den teknoglade lærling, der som regel bor i lejligheden under din.

Når den dysfunktionelle familie er faldet til ro overtager den teknoglade lærling lydrummet i tidsrummet 20:00 - 08:00.

Han er lige flyttet hjemmefra, som den første blandt hans venner. Derfor står den på teknofest torsdag-søndag hos ham. Og det er bestemt ikke kedeligt til teknofester, heller ikke for naboer.

Ofte stillede spørgsmål til denne slags nabo:

  • Hvor tidligt på aftenen begynder Thor at dele flade ud?
  • Hvor mange kaster op i fælles garagen?
  • Kan ungesvenderne holder naboerne vågne hele natten, hvis de samtidig med teknomusikken banker tekno rytmen ind i væggen?


Aragus nebus koliumRediger

De lidt yngre naboer, med familie. Far har et direktørjob, mor ejer en tøjbutik i byen og børnene er meget forkælede og deres teenagesøn holder fest hver lørdag. Det er også de naboer, hvor du mindst en gang hver 14. dag går over og beder forældrene om at erstatte vinduerne ud til haven (og dit drivhus), fordi børnene igen har skudt med softguns.