Åbn hovedmenuen

Spademanns Leksikon β

Lademanns Leksikon

"Super pænt og stilfuldt navn. Det nupper vi lige!"

~ Lademanns Leksikon om Spademanns Leksikon


Her er de så - men fejlen ved leksika var, at hvis man slog op under forhudsforsnævring måtte man gå forgæves.

Alle gode ting har et godt forbillede. Spademanns har ikke et - det har vi aldrig påstået.

Lademanns Leksikon var et leksikon som blev påtvunget en masse uskyldige mennesker som var medlem af Bogklubben Union. Det tog ca. 11 år at samle hele leksikonnet. Det forårsagede automatisk en skævvridning af vidensmængden i samfundet, fordi de fleste opsagde deres abonnement efter de havde fået to bind af leksikonnet som introduktionstilbud. Det gjorde at i 70'erne var der mange som vidste noget om arbejderbevægelsen og ufattelig få som vidste noget om zen-buddhisme eller meget værre etik.

Hvem var Lademann?Rediger

Alle troede at leksikonnet var opkaldt efter forlagsredaktør Jørn Lademann, som selvfølgelig havde opkaldt sit forlag efter sig selv. Det er også så sandt som det er sagt, men sagen var at Jørn Lademann var født Hansen som så mange andre.

Vi skal tilbage til Jørns barndom i Himmerland. En Lademand var slang for den mand som efter hver høstfest havde samleje med flest piger...i laden, selvfølgelig!!
Jørn var ikke særlig attråværdig for pigerne, da han var meget genert, lang og ranglet og ikke særlig muskuløs.

Hvis pigerne havde kendt hans virkelige fortrin - en kæmpestor, lang og omfangsrig tæppebanker, som han stod og bankede tæpper med hver dag uden foran præstegården hvor han tit hjalp præstefruen, specielt når præsten skulle forberede sin søndagsprædiken over bibelcitatet "Den der har skal gives...", gav Jørn alt hvad han havde i sig med tæppebankeren med savlet flyvende rundt i æblehaven i en lind malstrøm så hele landsbyen kunne mærke det kvalitetsprægede piloteringsarbejde der blev lagt for dagen[1]......Bagefter sagde præstefruen stakåndet med spyt i mundvigene disse ord:

 
Du er ikke kun en Lademand, du er Lademandens leksikon.
 
Præstefruen i Skørping


Skabelsen af leksikonnetRediger

Jørn Hansen blev som bekendt til Jørn Lademann og leksikonnet så dagens lys i 1971. Indholdet var i farver og kan sikkert stadig fås på landets loppemarkeder.


Se ogsåRediger


  1. Ugens Rapport, nr 7 (1971), De grå sider