Interview

"Er du holdt op med at slå dine børn?"

~ Mig om dig i et interview


Interviewet er en journalistisk genre, men blev oprindeligt udviklet af jesuitterne under Den spanske inkvisition. I interviewet bliver en person, kaldet offeret, stillet en række spørgsmål af en eller flere interviewere, og som regel er disse journalister. Groft sagt finder der to former for interviews: Det venlige og det kritiske og tilbundsgående interview.

Det venlige interviewRediger

En dygtig og kendt journalist, fx Reimer Bo Christensen, får sig en hyggelig kaminpassiar med en prominent forretningsmand, fx Stein Bagger, og når intervieweren er færdig med at please sit såkaldte offer med spørgsmål til vedkommendes yndlingsfarve og shoppingvaner, sælger han interviewet til sin egen arbejdsgiver for en million og må klemme en tåre over sin egen kløgt og empati på vej til banken.

Det kritiske interviewRediger

En (eller flere) ambitiøse journalist(er) anbringer offeret, fx Finn Nørbygaard, i den varme stol og indleder seancen med et par tilsyneladende uskyldige spørgsmål såsom "Flot BMW du kom i. Har du haft den længe?", før løkken snøres til ("Nå, du kan åbenbart godt lide at gå i sauna med din drengs kammerater?") og de mere kritiske spørgsmål fyres af ("Din mor siger, at du var bedre til det end din far. Hvad mener din mor med det?)
Til sidst bryder offeret enten grædende sammen eller forsøger at dræbe intervieweren ved at kvæle ham i hans Armani-slips. Han ville have haft bedre overlevelseschancer med Den spanske inkvisition. Men det er skidegodt tv!