Åbn hovedmenuen

Spademanns Leksikon β

Frikvarter

Typisk håndgemæng i frikvarteret

"Det er dér hvor man kan ryge en ordentlig koger, uden at nogen lægger mærke til det."

~ Folkeskolelærer om frikvarteret


Frikvarteret er en af de alt for sjældne pauser man har henne i skolen. Det opstår kun man har vikar eller når lærerens trang til mere kaffe eller et par baner coke bliver for stærk, og han må afbryde undervisningen. Læreren starter hvert frikvarter ved at tænde et kanonslag eller bruge sin startpistol, så han er sikker på at alle vågner. Frikvarteret slutter som regel ved at læreren dukker op ud af den blå luft, og som regel har han fået en lille fjer på i mellemtiden. Af og til begynder han at danse på bordene, til stor gene for eleverne...


Typisk bruger man frikvarteret på at smide sin madpakke ud, lure på Hende den lækre fra parallelklassen, tisse ved siden af ude på handicap-toilettet , eller uddele tæsk til ham nørden der bliver tilbage i klassen for at løse brøker, og spise laks med rucola-salat. Hvis han ikke er der, finder man bare en elev fra de mindre klasser at gå løs på (det er næsten lige så sjovt). Frikvarteret er kendetegnende ved at der hersker totalt anarki, og selv hvis man løber hen og sladrer til gårdvagten, tager han bare piben ud af munden og kigger mærkeligt på dig.

Varighed: Mellem 2½ og 133 minutter (men der kan godt gå længere, hvis læreren bliver forsinket fordi han lige skal noget "vigtigt"...)


Frikvarterets historieRediger

Frikvarteret har sin oprindelse fra plejehjemmet i Norge, hvor de ældre beboere kun fik fri et kvartér om dagen. Her udnyttede man tiden gunstigt ved at slubre suppe og lave telefonfis. Retten til frikvarter blev dog inddraget igen, da tyranen Åse "The Bitch" Jönsson kom til magten i 1988, og der kom andre boller på suppen (hvilke boller der kom, vides endnu ikke)